powered by www.bluechip.hu

A Sony ami majdnem Mac lett

A mi lett volna, ha - kijelentéssel nem kezdünk mondatot!

by Blake Dashed
2014. February 07. 13:28
Címkék: sony, apple, mac, macbook, imac, vaio
A kétezres évek elején a Sony legbefolyásosabb vezetői és Steve Jobs együtt golfoztak, majd elhangzott egy hihetetlen mondat.
Annak tükrében, hogy a japán gyártó épp most fontolgatja teljes PC-s üzletágának eladását, különösen sajnáljuk, hogy annak idején az a golfparti utáni kötetlen és „véletlen” beszélgetés nem valósult meg.


2001 és 2005 között az OSX, az Apple asztali gépekre és notebookokra szánt operációs rendszere titkos kettős életet élt. Miközben még javában árulták a PowerPC alapú Macbookokat és asztali gépeket, közben már bőszen fejlesztették az oprendszer Intel hardveres verzióját, hiszen Steve Jobs és a cég vezetése is jól látta, hogy egyrészt az Intel igen komoly munkát végzett hardver és processzor téren, másrészt csak az új partnerrel lehetett optimalizálni a gyártási költségeket. Értették, hogy ha kihagyják a világ domináns processzorgyártóját, azzal hosszú távon veszíteni fognak, így kicsit talán a híres mondást követve: „if you can't beat 'em, join 'em” (ha nem tudod legyőzni őket, akkor csatlakozz), összebútoroztak az Intellel.



De nem ők voltak az egyetlenek, akikre Steve Jobs számított. Nobuyuki Hayashi szabadúszó újságíróként két évtizede követi az Apple és természetesen Steve Jobs munkásságát, rengeteg barátra és belsős informátorra szert téve az amerikai cégnél, így természetesen ő is tudott az Apple vezetése és konkrétan Steve Jobs rajongásáról a Sony notebookok iránt. Az Apple nem is nagyon titkolta (bár azért természetesen nem hirdette óriásplakáton a dolgot), hogy mennyire megbecsülik a VAIO részlegen dolgozó mérnökök és fejlesztők munkáját és már pár évvel ezelőtt az Apple majdnem felvásárolta a VAIO-t szőröstül, bőröstül.

2001-ben a Sony felső vezetése, élükön Kunitake Andoval, a cég akkori elnökével épp Havaii-on golfoztak, amikor a parti végén Steve Jobs és az Apple vezérkar odasétált hozzájuk egy bekapcsolt csúcs VAIO notebookkal, amin Mac OS futott és felajánlotta, hogy a Sony a későbbiekben használja a Microsoft terméke helyett az ő friss és ropogós, épp abban az évben megjelent OS X operációs rendszerüket. A történet egyszerre döbbenetes és logikus. Döbbenetes, hiszen pont Steve Jobs volt az aki foggal körömmel ragaszkodott ahhoz, hogy minden ami az Apple gépekkel kapcsolatos, azt csak ők gyárthassák, fejleszthessék, így megtartva a kontrollt a hardver és szoftver felett, illetve természetesen ezzel együtt a felhasználókat is, a cég által kialakított hardveres és szoftveres ökoszisztémában. Mindemellett a történet tökéletesen mutatja, hogy Jobs mennyire jól ismerte a piacot és tökéletesen látta, hogy a cég számítógépeinek a vadonatúj és az addigiakkal homlokegyenest más elven készült oprendszeréhez bizony új hardverpartnerekre is szükség lehet, a VAIO termékek ismertsége és elismertsége pedig gyümölcsöző kapcsolatokkal kecsegtetett. Ki tudja. Habár Steve Jobs már nem érte meg, talán most beteljesülhet egyik régi álma és tényleg felvásárolhatják az oly régóta áhított VAIO részleget.

via PCmag