powered by www.bluechip.hu

Antec EarthWatts EA-550 Platinum - Úton a tökéletes hatásfok felé

Az Antec EarthWatts EA-550 Platinum segítségével megvizsgáltuk, mennyire fontos a hatásfok!

by gabi123
2013. July 31. 18:36
A tápegységeket nagyon sok oldalról, sokféle szempontból lehet vizsgálni, azt azonban csak kevesen tudják, illetve hiszik el, hogy konfigurációnk egyik legfontosabb alkotóeleméről van szó.

Bevezetés




Az elmúlt években tapasztalható volt némi javulás azon téveszmével kapcsolatban, hogy a tápegység jelentéktelen, és a legolcsóbb „nevenincs” példány is képes megfelelően a számítógép szolgálatára lenni, ugyanakkor a legtöbb vásárló továbbra sincs tisztában a PSU jelentőségével. Sokan megveszik az olcsó házat a beleszerelt olcsó táppal együtt, aztán ha instabil a gép, hangos a konfig, vagy egy viharos éjszaka után 2-3 komponens jobb létre szenderült, nagy a csodálkozás. Ha kicsit utánanézünk, láthatjuk, hogy a tápok valahol 3000 forint környékén indulnak, és valahol a csillagos égnél állnak meg, akár 100 000 forint felett. Senki nem gondolhatja komolyan azt, hogy ezek a termékek ugyanazt nyújtják. 


Természetesen minden PSU esetében a fő cél az, hogy a gép komponenseit ellátsa a működéshez szükséges feszültséggel, illetve árammal, de ezt közel sem egyformán és egyforma szolgáltatáskörrel teszik. Az olcsó, pár ezer forintos tápokkal a fő gond az, hogy a költséghatékonyság oltárán nagyon sok mindent be kell áldozni, jellemzően silány minőségű alkatrészeket, gyenge hűtést, ventilátort tartalmaznak, a tervezés sem díjnyertes, de ami a legnagyobb baj, hogy többségében hiányoznak belőlük a megfelelő védelmek. Ha pedig jelen is van közülük valamelyik, koránt sem biztos, hogy megfelelő működik. Túláram, túlfeszültség, rövidzár, de akár túl alacsony terhelésből következő túl alacsony feszültség is okozhat problémát a PSU-knál. Bármelyikről is legyen szó, egy 5000 forint alatti termékre mi biztosan nem mernénk rábízni a PC életét. 



Az pedig csak hab a tortán, hogy ezek a nevenincs, vagy névvel rendelkező, de az egyértelműen "padlókategóriát" képviselő modellek legtöbbször teljesítményben sem tudják azt nyújtani, ami az oldalukra van írva, és már kisebb terhelésnél instabilan működnek, vagy egyszerűen lekapcsolnak. Mi szól tehát a párezer forintos tápok mellett? Rövidtávon, a vásárlás pillanatában az ár, hosszú távon semmi, hiszen sokkal többet veszthetünk, mint amennyit a vételkor nyerünk. Tévedés az is, hogy egy jó tápért biztosan 20 000-30 000 forintot kell otthagyni a pénztárban. Jó esetben minél drágább egy táp, annál többet tud, annál minőségibb és annál nagyobb teljesítményt kínál, de ezekre már egy átlagos felhasználónak nem feltétlen van szüksége.

A laikusoknak érdemes megjegyezni, hogy nem a wattokat kell hajkurászni a táp neve mellett, hanem meg kell vizsgálni a rendszerünket, és annak megfelelő teljesítményű, márkás terméket vásárolni. Higgyük el, egy 350-400 wattos FSP, Chieftec sokkal többet fog tudni letenni az asztalra, mint egy 550 wattos Codegen, HKC vagy Akyga. 7000-10 000 forintért már lehet találni olyan márkát és modellt, amely megbízható, minőségi, és nyugodtan szívvel rá lehet bírni a PC-nket.

Természetesen van, aki itt nem áll meg, és a magasabb kategóriákban keresgél. A játékos PC-ket építők, a tuningosok igénye túlmutat a 7000-10 000 forintos kategórián. Moduláris, szabályozható, nagy teljesítményű, csendes, betonstabil, extra hatékony tápokat keresnek, és mára akkora a kínálat ezen a piacon is, hogy mindenki meg tudja találni azt, amit elképzelt magának. Mi jelen cikkünket azoknak ajánljuk, akik szintén nem elégednek meg a „jóval”, hanem az annál is jobbat, a különlegeset keresik, és a néhány sorral feljebb említett kategóriák közül főleg a hatékonyságot tartják szem előtt. Nekik hoztuk el az Antec EarthWatts EA-550 Platinumot!
1 2 3