powered by www.bluechip.hu

Razer Turret: PC élmény a nappaliban

by Péter
2017. February 15. 19:22
Címkék: billentyűzet, egér, razer


Hosszú idő után ismét egy Razer teszt következik az oldalunkon, mely előrevetíti azt, hogy egy játékosoknak szánt perifériáról lesz szó, hiszen a gyártó ezen a piacon szerzett magának hírnevet. Az évek során azért szépen bővítették a portfóliójukat, de a kiváló értékelésekkel hazatérő laptopjaikat sajnos még nem lehet itthon megvásárolni, így valóban egy perifériáról, pontosabban egy csomagról olvashattok a további sorokban. Egészen pontosan a Razer Turret-ről van szó, mely nem egy egyszerű egér-billentyűzet páros, így mi is kissé máshogy álltunk a termékhez, mert meg kell értenünk a vállalat célját ahhoz, hogy versenyképes és egyáltalán számunkra alkalmas perifériaként tekintsünk a gyártó furaságára.

Razer turret gamer csomag.

Koncepció

Egy gamer periféria kapcsán a koncepcióra nem szokás kitérni, a piac legtöbb terméke azért készül, hogy a monitor előtt megfelelő kényelmet és technikai felszereltséget kínáljon a játékosoknak. A Razer Turret mögött azonban új filozófiák, piaci trendek és egyre több vetélytárs húzódik meg, tehát bőven van miről beszélnünk. A termék 2015 januárjában lett bejelentve, méghozzá a Razer Forge TV mellett, annak egyfajta "tökéletes kiegészítőjeként". Időközben azonban az Android TV-re épülő Forge TV mondhatni elbukott, számos elemi probléma adódott a rendszerrel, illetve néhány, a bejelentésnél megígért funkció is hiányzott belőle.

A Turret egy évvel a bejelentés után került csak piacra és a Forge TV bukásától függetlenül megmaradt és továbbra is egy viszonylag kicsi piac egyik legjobb terméke. Ez a piac nem lenne más, mint a "nappalikba szánt gamer perifériák" területe, ahol a Razer olyan neves ellenfelekre talált, mint például a Corsair vagy a Roccat. Ez a hármas kimondottan a játékosokra utazik a nappalikban is, ha kiterjesztjük a kört az átlagfelhasználókra, akkor még több komoly vállalatot sorolhatnánk fel. Elsőre többek számára furcsának tűnhet, hogy a nappaliban szeretnénk játszani, de ez az elmúlt évek egyik friss trendje.

Razer turret nappaliba szánt gamer periféria csomag.

Azt is bátran állíthatjuk, hogy ez a trend nem a játékosoktól indult, hanem a televíziógyártóktól, a szoftverfejlesztőktől és bizony a PC-s vállalatoktól. A televíziók piacán ma már az a csoda, ha nem "okos" egy tévé, vagyis valamilyen rendszer fut rajta, amire egyre több alkalmazás érhető el. A Samsung és az LG saját rendszert fejlesztget, de a Google megalkotta az Android TV-t, mely bizony több neves tévégyártó figyelmét is felkeltette. A tévéket tovább okosító boxok szintén egyre erősebbek és felszereltebbek lettek, manapság már nagyon komoly alkalmazások és játékok futtatására alkalmasak. Végezetül pedig nem hagyhatjuk ki az egyre kompaktabb számítógépeket sem, melyek nem hogy egy számítógép tudását kínálják a nappaliban, hanem egy bivalyerős gamer konfigurációval is fel tudják venni a versenyt, legyen szó akár a 4K-ban történő játékhoz. Utóbbi esetében pedig az is fontos, hogy többeknek van 4K-s televíziójuk, mint 4K-s monitorjuk, így a nappaliban ezt könnyebb kihasználni.

A koncepció lényege tehát az, hogy a tévé előtt ülve is olyan minőségű játékirányítást kapjunk, mintha az asztali gépünket használnánk egy minőségi billentyűzettel és egérrel.

Megvalósítás

Persze papíron minden jól hangzik, a Turret is ígéretesnek tűnik, de azért mi kipróbáltuk a mindennapok során, hogy mégis mire jó ez az egész koncepció és ebbe hogyan simul bele a Razer megoldása. Ahogy már említettük, ez egy periféria csomag, mely igazából a headset kivételével mindent magában foglal, ami egy játékosnak kelhet. Billentyűzet, egér és egérpad is helyet kapott az igényesen elrendezett dobozban, a következő sorok főszereplője azonban inkább csak az előbbi kettő lesz.

Ennyire azért ne siessünk, a dobozban jó néhány szót érdemlő kiegészítő is van, melyek egyébként a koncepció felvázolásához is remek vonalat adnak. A zöld-fekete dobozt felnyitva elsőként a billentyűzettel és egérrel találkozunk, alattuk azonban elsőre már-már zavaró mennyiségű kiegészítő található. Az egér alatt találjuk az akkumulátort, a  billentyűzet alatt pedig egy dokkolót, annak tápkábelét, annak hosszabbítóját és egy fekete dobozt találunk. A fekete dobozban pedig hálózati csatlakozóvégeket találunk, vagyis a Razer nem bajlódott a külön régiókba szánt csomagolással és modellekkel, mindent belepakoltak egy extra dobozba.

Razer turret biztosítja a gamereknek televízió elötti kényelmes játékot.

Az akkumulátorból és dokkolóból viszont már kiderülhetett, hogy vezeték nélküli megoldásról van szó, ami mondjuk magától értetődő is lehet már manapság, hiszen furán nézne ki, hogy méteres kábeleket kellene vezetni a tévé és a kanapé között. A jó hír az, hogy a 2,4GHz-es vezeték nélküli hálózat mellett a Bluetooth kommunikációt is támogatja a periféria csomag, így a mellékelt USB adapter használata nem feltétlenül szükséges. A Bluetooth ráadásul garantálja azt, hogy akár androidos táblagéppel vagy akár windowsos számítógéppel is remekül kommunikálnak a perifériák, tehát nem vagyunk beszűkítve a felhasználási lehetőségeket illetően.

A vezeték nélküli technológiából adódóan sokan aggódhatnak, hogy gyakran kell majd tölteni, ami szerencsére nem így van, de igazából az sem lenne akadály. Egyfelől a gyártó nagyjából 4 hónapos üzemidőt jósol a billentyűzetnek és 40 órásat az egérnek, másfelől pedig a mellékelt dokkoló rendkívül praktikus és azt kell mondjuk, hogy meglehetősen attraktív töltési lehetőséget kínál, arról nem is beszélve, hogy függőlegesen kell benne elhelyezni a billentyűzetet és az egeret, vagyis kevesebb helyet is foglalnak így használaton kívül.

Még mielőtt a játékosok számára fontos specifikációba belemennénk, érdemes megjegyezni, hogy maga az ölbe vehető rész (billentyűzet és egérpad) 507mm hosszú, ha lehajtjuk az egérpadot, akkor pedig csak 260mm-ről beszélhetünk, viszont úgy elég kényelmetlen a billentyűzet használata, hiszen nem pont a felénél hajthatjuk le az egérpadot, így nem lesz túl stabil a billentyűzet. Sokak számára a súly is érdekes lehet, őket megnyugtatnánk, hiszen mindössze 1300 grammos az egész, vagyis akár a gyerekek is könnyen az ölükbe kaphatják, ami valóban egy fontos pont lehet, hiszen a nappaliban szem előtt tudnak viszonylag szórakoztató, sokszor direkt gyerekeket megcélzó androidos játékokkal játszani.

Billentyűzet

A Razer rengeteg tapasztalattal rendelkezik a játékosoknak szánt billentyűzetek piacán, így joggal hihettük azt, hogy majdnem olyan élményt kapunk, mintha a vállalat egy mechanikus csodáját használnánk. Sajnos ettől azért távol vagyunk, ami persze részben betudható a koncepciónak, de akadnak fontos hiányosságok. A kompaktság, és könnyű súly mellé a 11,6mm-es "vastagság" is közrejátszott abban, hogy végig olyan érzésünk volt, mintha egy laptop billentyűzetét használnánk. Azt tudni kell a Razer-ről, hogy a Blade szériás laptopjaikat imádják, viszont gyenge pontként szinte mindenki a billentyűzetet adja meg, ami nem túl jó előjel azok után, hogy hozzájuk hasonlítottuk a Turret-féle billentyűzetet. Összességében azért nem ilyen vészes a helyzet, a gombok jól elhatárolódnak, valamiféle visszacsatolást kapunk arról, hogy lenyomtuk az adott billentyűt és a dedikált androidos gombok is nagyon hasznosak lehetnek.

Razer turret billentyűzet.

A pozitívumok közé sorolható még az anti-ghosting technológia, mely lehetővé teszi, hogy egyszerre akár 10 billentyűt is lenyomjunk és azok érzékelve is legyenek. A méreteket tekintve ez egy dicsérendő funkció, viszont van egy óriási hiányérzetünk. Nem kaptunk ugyanis háttérvilágítást, ami 2015-be, 2016-ban és pláne 2017-ben már nagyon alap kellene hogy legyen, hiszen van hogy akkor játszanánk, amikor mindenki más már alszik, lámpát pedig nem szívesen kapcsol az ember este, hiszen az a játékélményt is visszafogja. Nem azt vártuk volna, hogy felülnek a mostanság száguldó RGB LED vonatra, de egy szép zöld háttérvilágítás nagyon praktikus lett volna.

Említettük már, hogy az egérpad az egérrel egybe lett építve, csupán annyit dönthetünk el mi, hogy használni szeretnénk vagy sem. Ha igen, akkor kihajtjuk és a fentebb vázolt méreteket kapjuk, ha nem, akkor pedig szimplán behajtjuk a billentyűzet alá, ami nem túl kényelmes billentyűzetet eredményez. Maga az egérpad egy 188mm x 115mm-es felület, ami kemény borítást kapott. A borítással semmi gondunk nem volt, viszont alacsony DPI szinthez és úgy általánosságban is azt éreztük, hogy ez a felület bizony kicsi. Csupán a DPI szintet feljebb véve és az intenzív mozgásokat hanyagolva használható jól, de persze azt tudtuk, hogy nem a kanapéról kell kompetitív eSport játékot játszani.

Razer turret töltő.

Attól azonban nem kell félni, hogy leesne róla az egér, hiszen mágneses technológiát alkalmaztak az egérpadnál és az egérnél is, így jóval tovább épségben tudhatjuk a perifériákat. A billentyűzet és az egérpad alján is kényelmes gumiborítást találunk, mely tapad az asztalokhoz és ölben is megfelelő stabilitást kínál. Arról már volt szó, hogy a Razer 4 hónapos készenléti időt jósolt a billentyűzetnek, de ez persze nem fedezi a valós használatot. Az 1500mAh-s Li-Po akkumulátorhoz nem férünk hozzá, nem eltávolítható, de a dokkolón keresztül rendkívül egyszerűen tölthető és az üzemidővel abszolút nem lehet problémánk, hiszen amikor nem használjuk a terméket, akkor nyugodtan töltsük a dokkoló állomáson.

Egér

A kirakós következő darabja a 3500 DPI-s egér, mely rendkívül furcsa lehet azok számára, akik komoly gamer rágcsálókhoz szoktak és mondjuk jól ismerik a Razer kínálatát. Az már a dobozból kivéve is remekül látszik, hogy itt szó sem lesz tenyérbesimuló kényelemről és ergonómiáról. Még ki sem szedtük, de már látszott rajta, hogy ezt vagy gyermekeknek vagy nagyon kis tenyérrel rendelkező játékosoknak készítették, ami bizony nem egy jó gondolat, hiszen a legtöbb játékban aktív szerepet kell hogy vállaljon az egér is. A méreteket tekintve 10 centiméter hosszú, 6,6 centiméter széles és 3,5 centiméter vastag az apróság, ha pedig a gyártó palettáján végigfuttatjuk a szemünket, akkor bizony egyből ráböknénk a Razer Orochi-ra. Nagyon nagy a hasonlóság a két egér között, így esetleg akiknek bejött az Orochi, azok nagy előnyben vannak.

Az egér szimmetrikus felépítést kapott, ebből adódóan pedig kétkezes a kialakítása, vagyis jobb és balkezes felhasználók számára is ugyanazt az élményt kínálja, bár a billentyűzet-egérpad párost egyértelműen jobbkezeseknek tervezték. A szimmetriát erősíti a 6 gomb is, hiszen a jobb és bal egérgombok mellett csak a szokásos előre-hátra párost találjuk meg mindkét oldalon. A belsejében egy 1000mAh-s kivehető Li-Po akkumulátor kapott helyet, mely a Razer szerint 40 óra játékidőt biztosít, de a billentyűzethez hasonlóan itt sem fog gondot okozni a töltés. A töltőállomás ugyanis az egér számára is biztonságos helyet kínál a tárolásra és egyben tölti is, vagyis ezt a részt mindkét periféria esetében remekül megoldották.

Razer turret egér.

Használat

Hogy őszinték legyünk, mi elsőre nagyon furcsálltuk ezt a "játszunk a nappaliban is" koncepciót, de az elmúlt néhány év bebizonyította, hogy igenis van létjogosultsága ennek a területnek. A tévék sokat fejlődtek, az apró PC-k már 4K-s játékra is alkalmasak és egyre több szórakoztató játék jelenik meg mobil platformokra. Azt hamar észrevettük, hogy a Turret nem az a hardcore gamer kiegészítő, mint például a Corsair-féle Lapdog akar lenni. Sokkal inkább egy olyan eszköz lenne, mely helyettesíti a jóval gyengébb, direkt tévékhez készült vezeték nélküli billentyűzetet, kiegészíti azt egy egérrel és a játékokban is sokkal jobban teljesít nála, tehát ezen az elven végighaladva, minden olyan nappaliban ott lenne a helye, ahol valamilyen olcsó multimédiás kiegészítőt használunk a tévés böngészéshez.

A háttérvilágítás hiánya nekünk nagyon fájó volt, illetve az egér méretét sem sikerült megszoknunk. Joggal merült fel tehát a kérdés, hogy egy másik vezeték nélküli egeret tudunk e használni a Turret billentyűzetével és egérpadjával, de sajnos kudarcba fulladt a kísérletünk. Az egérpad mágneses megoldása nagyon zavarta a másik vezeték nélküli egeret, tehát maradnunk kell az apróságnál.

Razer turret gamer csomag.

Összegzés

Láttuk már, hogy milyen riválisai vannak és azt kell mondjuk, hogy a Razer azért ráérzett valamire. A kompaktság, könnyedség nagyon fontos ezen a területen, itt nem hardcore gamereket kell kiszolgálni, hiszen ők úgysem állnak fel az asztaluktól. A multimédiás tartalmakat fogyasztó átlagfelhasználókat és akár a gyerekeket is remekül kiszolgálja a Turret, a következő generáció pedig könnyen javíthatja az első próbálkozás hibáit, így abszolút életképes a dolog.

Az 50 000 Ft feletti árcédula ugyan nem érdemel dicséretet, fele ennyiért kiváló vétel lenne, de így csak keveseket céloz meg vele a gyártó, pedig a nappalik aktívabb használata növekvő piaci trendet mutat, kereslet tehát bőven lenne a hasonló kiegészítőkre. Ha megtetszett a Turret, ITT megveheted.