powered by www.bluechip.hu

911 operator - ajánló

A segélyhívó operátorok munkája elég stresszes

by Sommendáré
2017. March 08. 10:07
Címkék: pc, mobiltelefon, android
Amennyiben valaki kíváncsi arra, megközelítőleg milyen lehet egy segélyhívó diszpécser munkája, annak a 911 operator a legjobb választás. A játék eléggé részletesre és élethűre sikerült, a segélyhívások és egyéb apróságok teszik egészen élethűvé a játékot.

Ha valaki ingyen szeretné ezt a munkát csinálni, nos, annak tutira elmentek otthonról, de ebben a játékban bizony mindenféle segélyhívást mi fogadunk és irányítjuk a különböző szervek egységeit. A játék alapjai egyszerűek akár a faék, még is az a részletesség, amivel megcsinálták, akár több órára is le tudja kötni az embert. Ha jól a játék mögé nézünk, akkor ez egy menedzser játék. A rendőrség, mentősök és a tűzoltóság egységeit kell a leghatékonyabban irányítani és bejövő erőforrásainkat felhasználni. Fejleszteni a járműveket, új embereket felvenni és így tovább.

Érdekességként szolgál, hogy a játék érzékeli – IP cím alapján persze – hogy melyik városból játszunk, így például nálam felajánlotta azt a lehetőséget, hogy Budapest legyen a „játszóterem”. Érdekes volt látni, hogy balesethez kértek mentőt és rendőröket a Róbert Károly körútról.

Kétféle módon érkeznek a gondok hozzánk. Egyszer segélyhívások alapján, máskor a térképen mutatja a játék, hogy épp melyik egységre van szükség. Ha piros kis jelet látunk, akkor a legközelebbi tűzoltót kell odairányítani, figyeljünk, oda milyen útvonalat választunk, lehetőleg ne legyen útba másik jármű vagy baleset. A fehér jel kis kereszttel mentőért kiált, a kék pedig a rendőri egységet hivatott jelezni.


Nagyon változatos segélyhívásokat kapunk és rajtunk múlik, hogy milyen gyorsan tudjuk a helyszínre küldeni a kívánt egységeket. Érdemes szinte azonnal megérdeklődni a címet, hogy tudjuk hova küldjük a mentőt vagy rendőrt. De lesznek esetek, amikor valamiért nem tudjuk meg, ki és hol van bajban, ezért érdemes beszéltetni a segítséget kérő egyént, hiszen be tudjuk mérni annak helyzetét, és képesek leszünk egységet küldeni.

Ki kell szűrnünk a tényleges segélyhívásokat. Lesznek vicces kedvű gyerekek, betépett suhancok akik azért hívnak fel, mert a megrendelt pizzájuk túl csípős…ezeket érdemes mihamarabb ignorálni, vagy akár segíthetünk is. Például érkezett egy hívás, a vonal túlsó végén egy 9 év körüli gyerek lehetett, akiből ki kellett szedni, hogy mi a baj,  a végén kiderült, a matek háziját kellene megcsinálni és ő tőlünk kér segítséget. Itt is többféle választási lehetőség közül választhattunk. Lecsapjuk a telefont, vagy megintjük a gyereket, de én segítettem megoldani a feladatát, majd kértem az édesanyját a telefonhoz, aki biztosított róla, hogy nem engedi többet, hogy a fia felhívja ezért a rendőrséget illetve a segélyhívót. Mi pedig kértük az anyukát, hogy a jövőben azért ne féljen a gyerek felhívni a segélyhívó vonalat, ha tényleges baj van. A párbeszédek életszerűek, a szinkronhangok nagyon jók lettek. Minden hívásnál van hang, és ettől még életszerűbb lesz a dolog. Amikor egy nő hívott, hogy az ex-barátja be akar törni hozzá már-már az én pulzusom is megszaladt, annyira hiteles volt a szinkronszínész játéka. Ami egy ilyen volumenű játéknál azért nem semmi.

Ha az apró-cseprő hívásokat is megfelelően kezeljük, reputációnk növekedni fog, így jobban bíznak bennünk az emberek és több anyagi hátteret kapunk egységeink fejlesztésére.

A 911 Operator egészen összetett a maga szintjén, akár PC-n is lehet játszani, de igazából mobilon az igazi, pláne fülessel.