powered by www.bluechip.hu

Kezemben a Samsung Galaxy Tab 3 8.0

Samsung Galaxy S4 nagyban avagy mit tud manapság egy Androidos tablet

by Zulu
2013. September 12. 10:39
Abban a szerencsében részesültem, hogy a Bluechip jóvoltából egy hétig egy 8 colos Samsung Tab 3 Wi-Fi-s kiadás boldog tulajdonosa lehettem. Ennek a szűk hét napnak a tapasztalatait osztanám meg most veletek. Nem vérkomoly teszt következik (abból és gyártó specifikációkból rengeteget találni a neten), inkább új felhasználóként és friss Androidos táblagép tulajdonosként közelítem meg a dolgot.
A minimalista csomag kibontása után azonnal megpillantjuk a készüléket, mely leginkább egy nagyra nőtt Samsung Galaxy S4-re hasonlít.



A szín és forma ugyanaz, ez nekem előnyként hatott, tetszik ha közelednek egymáshoz egyazon cég különböző hardverei. A forma, a dizájn, a lekerekítés, a méretek, mind-mind remekül kézre álltak, de gondolom ez igazából az összes 7-8 colos táblagépre elmondható. Az 1280x800-as 16:9-es képarányú kijelző is rendben volt, a színek szépek és a felbontás is megfelelő volt számomra. Ami viszont már nem tetszett és az egy hét alatt nem is igazán tudtam megszokni, az a gombok elhelyezkedése volt. Például a nagy konkurens gyümölcsös cég gépével ellentétben itt rögtön három darabot is találunk az előlapon, ami funkcióit tekintve majdhogynem tök feleslegesek, de cserébe legalább rengetegszer útban vannak. Nem egyszer, de nem is kétszer fordult elő, hogy teljesen véletlenül megnyomtam őket, így a legváratlanabb pillanatban léptem ki játékokból vagy alkalmazásokból. Ettől függetlenül mindig öröm kézbe venni az eszközt, a lekerekített élek, a súlya és az anyaghasználata kedvező élményt nyújtanak felhasználáskor.

A külsô benyomásokról ennyi egyelőre talán elég is, nézzünk a dolgok mélyére...

Androidból az egyik legújabbat találjuk a készüléken, a 4.2.2 Jelly Bean meglehetősen jól teszi a dolgát, a Samsung TouchWiz felületével jó párost alkotnak. Nagy ritkán apró kihagyások tapasztalhatóak, ám ezek nem befolyásolják a felhasználói élményt. Kütyüfelhasználóként az Androidos rendszer megismerése nem okozott gondot, de a teljesen kezdők sem fognak elakadni, minden magyarul van, szinte minden kézre áll, így elakadni talán nem is lehet a készülék használatával.



A widgetek és a széleskörű személyre szabhatóság megkönnyítik a dolgunkat, nekünk kedvezően rendezhetjük el az oldalakat. Az alapból gépre pakolt programok szélesen lefedik a mindennapok szükségleteit, így a Dropbox fiókkal rendelkezők azonnal felküldhetik a felhőbe képeiket, de a Google fiókunk is jó szolgálatot fog tenni… Kezdetnek rögtön szinkronizálhatjuk az előre telepített Chrome-ot, netán a Google+-t, a Gmailt vagy a Csevegőt, így máris szinte teljesen személyre szabott táblagép-felhasználók lehetünk percek alatt.

Ha mindennel kész vagyunk, jöhet a nagybetûs felhasználás, vagy divatos szóval a tartalomfogyasztás.



Itt aztán mindent megtalálunk, hiszen a Google Play már rengeteg játékkal kecsegtet, de filmnézés vagy a már említett képnézegetés sem okoz gondot ekkora méretben. A szórakozás mellett a munka hősei is megtalálják számításukat - kaptunk egy Polaris Office-t pl., de a Jegyzetek is jól jön a magamfajta bloggereknek és cikkíróknak, de a suliba járók is hasznosnak fogják találni. Mondjuk ez utóbbi alkalmazás pont annyira alap, mint mondjuk a színes kijelző. :)


A készülek egy hetes itt tartózkodása alatt különösebb akadást vagy hibát nem produkált, mindig azt tette, amire kértem. Egyetlen negatívum talán az ára lehet, hiszen ebben a kategóriában erős a mezőny, ez a készülék pedig nem tűnik ki társai közül semmivel. Egy jó Androidos táblagép Samsung minőségben - ezt viszont remekül hozza.