powered by www.bluechip.hu

Arctic Freezer i30 – költséghatékony monstrum a nyári meleghez

Egy nagy méretű, de árban kevésbé elszállt processzorhűtőt teszteltünk az Arctic műhelyéből!

by gabi123
2013. June 19. 09:11
Míg a múlt héten nem ritkán a kabáthoz kellett nyúlni és szinte minden napra jutott a viharokból, mostanra kőkeményen beköszöntött a kánikula, szinte egyik napról a másikra. Aki teheti, a vízpartokat keresi, de a hirtelen jött meleg nem csak az emberi szervezetet viseli meg, hanem a hardvereket is.

Bevezetés, ismertető



Bár többnyire egy számítógépet, pláne egy asztali PC-t nem teszünk ki a tűző napra, ilyent tartósan meleg időjárás esetén a ház vagy a lakás helyiségei is felmelegednek, egyszóval megemelkedik a szobahőmérséklet, és egyáltalán nem mindegy, hogy a konfigurációnak 22 Celsius fokban vagy 29 Celsius fokban kell e dolgoznia, pláne ha a rendszer komolyabb terhelés alatt áll. Ennél fogva értelemszerűen az sem mindegy, milyen eszközökkel hűtjük gépünk erősen melegedő komponenseit, például a processzort, videokártyát, az alaplap VRM területét, esetleg a vezérlőhidat, hidakat. Nyilván komolyabb variációs lehetőség főként a processzorhűtő vonatkozásában van, de az is nagyon fontos, hogy a házban megfelelő erősségű és irányú légáramlást alakítsunk ki, ergo átszellőztessük a gép belsejét úgy, hogy a felmelegedett levegő távozni tudjon.



E gondolatmenet kapcsán mostani cikkünkben két dologgal is foglalkozunk. Egyrészt bemutatjuk és leteszteljük nektek az Arctic újdonságát, az Arctic Freezer i30 névre keresztelt processzorhűtőt, másrészt azt is kiderítjük, mennyit számít, hogy a számítógépház „elejébe” (=előlap mögött terület) és „végébe” (=hátlapon, bővítőkártyák feletti terület) egy-egy ventilátort helyezünk el. Természetesen egy teszt nem lenne teszt ellenfelek nélkül, ezért az Arctic Freezer i30 mellé két darab másik hűtést is felvonultattunk. Ezek most nem közvetlenül az i30 ellenfelei, hanem inkább összehasonlítási alapnak szolgálnak.

Az egyik egy hagyományos, az mostani Intel processzorok nagy részéhez csomagolt „vékony” gyári Intel hűtőmegoldás, egy vékony alumínium borda körkörös kialakítással, rézmag nélkül, a megszokott ventilátorral, ez lesz a kiindulási alapunk. A másik példány egy manapság nagyon közkedvelt típus, nem véletlenül, hiszen  nagyon jó ár/teljesítmény mutatóval rendelkezik, szinte minden foglalattal elboldogul, nem túl nagy méretű és könnyű felszerelni,  ő a Cooler Master Hyper TX3 EVO. Ha vetünk egy pillantást a Freezer i30-ra, egyből láthatjuk, hogy a mérések során nem az lesz a kérdés, hogy legyőzi-e két ellenfelét, hanem az, hogy mennyivel és milyen zajszint mellett, ez pedig megéri-e azt a többletköltséget, amit a kasszánál ki kell érte fizetni. Vágjunk is bele!

Arctic Freezer i30


A gyártót múltja alapján elsősorban hűtőmegoldásairól ismerjük és kedveljük, de mivel a palettáján a coolereken kívül rengeteg más jellegű termék is megjelent, ezért a cég a közelmúltban nevet váltott, pontosabban egyszerűsített, és az Arctic Coolingból egyszerűen Arctic lett a hűtők szegmensében is. E formai megjegyzésen túllépve nézegessük meg kicsit a Freezer i30-at! 


Amit azonnal le lehet szűrni, hogy egy torony kialakítású megoldással van dolgunk, nem kis méretben. A cooler 100 mm hosszú, 139 mm széles és 161 mm magas, ami egy átlagos „nagytoronynak” megfelelő, első ránézésre többet mondtunk volna, az optikai csalódást valószínűleg a ventilátor nagy méretű, vastag műanyag kerete okozza. A tekintélyes borda 48 darab alumínium lamellából áll össze, melyek viszonylag vékonyak és sűrűn vannak elhelyezve egymáshoz képest. 


A torony két rövidebbik és egyik hosszabbik (ahova a ventilátor ül fel) oldala teljesen egyenes, a negyedikben különféle „töréseket” alakítottak ki, melynek közepe kicsit kettéosztja a felületet, vélhetően valamennyivel javítja a hőleadást, spórol a hellyel és egy kis extra dizájnt is kölcsönöz a Freezer i30-nak. A hűtőfelületet négy darab vastag, 8 mm átmérőjű réz hőcső szövi át teljes hosszban, illetve magasságban. 


A négy heatpipe a talpban „egyesül”, a már sok gyártónál jól bevált „Direct Touch” technológiát alkalmazza, azaz a hőcsövek egymás mellé helyezve és ellaposítva közvetlenül a processzor felületével érintkeznek, amely sokkal hatékonyabb megoldás, mintha közbe lenne iktatva egy másik fémfelület talp gyanánt. Azt nem állítanánk biztosan, hogy a hőcsövek talp részének megmunkálásánál még sosem láttunk jobbat, de annyi bizonyos, hogy igényes, korrekt minőséget képvisel. 


Itt a hőcsövek mellé két oldalt egy-egy fém felület van felerősítve, ez a felszereléshez szükséges, ide csavarozhatjuk fel a leszorító bilincseket. Mielőtt rátéznénk a rögzítésre, szóljunk pár szót a ventilátorról, hiszen annak egy hűtésnél kulcsfontosságú szerep jut! A gyártó a külön is megvásárolható, igen jó minőséget képviselő ARCTIC F12 PWM-et applikálta fel a Freezer i30-ra. 


A 12 cm átmérőjű ventilátor természetesen PWM szabályozással teszi a dolgát, a fordulatszáma a hőmérsékletek függvényében 400 és 1350 körül alakulhat percenként, a légszállítás maximális értéke 74 köbláb. A folyadékcsapágynak köszönhetően nem csak hosszú élettartammal bír, hanem hatékonyan és csendben teszi a dolgát, a maximális fordulatszám esetén is 0,3 Sone marad a a zajszint, ami körülbelül 22,5-24,5 dB(A)-nak felel meg. A légkavaró minőségét jól érzékelteti, hogy a gyártó külön árusítva is 6 év garanciát vállal a termékre. 


A még csendesebb működés érdekében a ventilátor felfüggesztése sem átlagos, a nagy méretű műanyag keretbe lágy gumiból készült rezgéscsillapító bakokra van felültetve. Ez a keret úgy van megoldva, hogy tisztítás vagy akár csere céljából a légkavaró könnyen eltávolítható belőle, így akár másféle ventilátort is belehelyezhetünk, bár az Arctic F12 PWM minőségét szem előtt tartva ennek nem látnánk sok értemét.


Térjünk vissza a rögzítésre! Itt mindjárt jön a fekete leves, hiszen látszólag egy negatívummal kell kezdenünk: A Freezer i30 csak Intel processzorokra szerelhető fel, méghozzá LGA2011, LGA1156, LGA1155 és LGA1150 foglalatokra, azaz akár Haswellre is. Akik nem ismerik annyira a cég termékpalettáját, annak ez furcsa lehet – számukra eláruljuk, hogy az Arctic az egyes termékei esetében azt a politikát követi, hogy nem fizetteti ki a vásárlóval az összes lefogatót, hanem kettéválasztja az Intel és az AMD vonalat. 


Az i30 tehát természetesen létezik AMD-s vonalra is, csak nem i30, hanem A30 a neve, ennek megfelelően maga a termék ugyanaz, de az AMD-s foglalatokkal használható rögzítőket tartalmazza. Ez a kompatibilitás oltárán némi hátrány, de a végösszeget tekintve előny. Ha LGA2011 foglalattal rendelkező alaplappal, illetve abba illeszkedő processzorral rendelkezünk, akkor a felszerelést tekintve nem nehéz a dolgunk, a rögzítőelemeket csak bele kell csavarni a foglalat keretébe, majd a talpra felhelyezett bilincseken átvezeti a rögzítőcsavarokat, és fixálni a coolert. 


A LGA1156, LGA1155 és LGA1150 triónál már nehezebb a dolgunk, ugyanis a rögzítés egy hátlapi keret beiktatásával történik, amit az alaplap hátoldalán kell elhelyezni, és a csatlakozási pontokat beleilleszteni a nyomtatott áramkör furataiba. Ez abban az esetben nem gond, ha még nem szereltük össze a konfigurációt, vagy ha olyan számítógépházzal rendelkezünk, amelynek az alaplapi tálcája a processzorfoglalat mögött ki van vágva, így az a terület szabadon hozzáférhető hátulról. 


Ha viszont a házunk nem ilyen, és már meglévő rendszeren hajtjuk végre a cserét, akkor elkerülhetetlen az alaplap kiszerelése a házból. Ha a keretet beraktuk a helyére, a csomagban megtalálható kis műanyag hengerek aljára fel kell ragasztani a szigetelőgyűrűket, majd elhelyezni azokat a furatokon, a bilincseken átdugja ezeken áthaladva jutnak el a csavarok a hátlapi rögzítőkeretbe.  


Szó mi szó, a beszerelés e módja elég nehézkes, kevésbé rutinos gépépítők kicsit el fognak játszani vele, ennél láttunk már egyszerűbb megoldást is, de az tény, hogy a technika beton stabilan a helyén tartja az i30-at, így ha az egyszer a helyére került, onnantól nem lesz vele gondunk. Ehhez kapcsolódóan szólunk néhány szót a felszereltségről, illetve a csomag tartalmáról. A fehér kartondoboz a cégre jellemzően igényes és minden lényeges infót elárul a termékkel kapcsolatban, a típus, a kompatibilis foglalatok, a specifikáció, a 6 év garancia és az elnyert díjak egyaránt visszaköszönnek a felületről. 


A belbecs egyik legörömtelibb elemi a mellékelt hűtőpaszta, amely a híres Arctic MX-4, 4 grammos kiadásban. Kincset érő figyelmesség, az egyik legjobb anyag a piacon. Természetesen megkapjuk az összes szükséges csavart és rögzítőelemet, illetve egy beszerelési útmutatót is. Ez angol nyelvű, de pirospontot érdemel, hogy a gyártói oldalról elérhető sok más mellett magyar nyelven (ha nem díjnyertes fordításban) is, ezen a linken.


Specifikáció:


Kompatibilis processzorok listája:


1 2 3