powered by www.bluechip.hu

Computex 2013

Beszámoló a világ legjelentősebb technkai kiállításáról

by ToothPeeter
2013. June 13. 17:01
Címkék: 2013, computex
Ami az autók szerelmeseinek a Genfi autószalon, a gizmológusoknak az a Computex. Sajnos véget ért az idei év egyik meghatározó elektronikai show-ja, mi is visszatértünk a távoli Taipeiből, ideje hát összegezni a látottakat.

A Computex-et minden évben Tajvanon rendezik az évnek ebben az időszakában. A kiállítás megrendezésében meghatározó segítő társ a TAITRA (Taiwan External Trade Development Council), akiknek ezúton is köszönjük a támogatást. A TAITRA egy non-profit szervezet, melynek legfőbb célja a tajvani export támogatása. A TAITRA sokrétűen segíti a Computex látogatóit. Töbek között a TAITRA munkatársai segítenek hogy megfelelő szállást találjanak a látogatók, vagy a repülőút megszervezésében, adott esetekben pedig támogatják is a résztvevőket, ha úgy értékelik, hogy ez Tajvan számára a későbbiekben megtérülhet. A TAITRA által kijelölt szállodák, valamint a helyszín(ek) között ideiglenes autóbuszjáratok, úgynevezett „shuttle bus”-ok könnyíttették a látogatók közlekedését, Budapest után kissé meglepően, a kaotikus közlekedés ellenére is percre pontosan. Elképesztő mennyiségű emberi erőforrást mozgósítottak a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében, gyakorlatilag az ember a kiállítási területeken és azok környékén bárhol bármikor tudott segítséget kérni a rendezőktől, akik készségesen, több nyelven álltak a látogatók rendelkezésére.

 

A helyszínek közül a Nangang Exhibition Hall volt a legnagyobb, és itt volt a legtöbb nagy gyártónak is a kiállítási területe. Itt kaptak helyet a komponens gyártók, illetve azok a mamut cégek, akik az iparág gerincét adják. A nagyok közül kilógott a sorból a Gigabyte, akik a gigantikus Taipei 101 lábánál található 1-es számú kiállító teremben (Hall 1) állomásoztak. Ez már csak azért is különös volt, mert ezen a helyszínen részben hálózati eszközökkel kereskedő cégek voltak, mint az itthon is jól ismert TP-Link, részben pedig periféria gyártók, mint az Omega és a Roccat. Mivel a Gigabyte a Computex egyik legfőbb támogatója, ezért vélhetően nem arról volt szó, hogy a céget a rendezőség diszkriminálta, inkább így akarták kiemelni a tömegből. Minden helyszínnek megvolt a maga tematikája, ennek megfelelően a Hall3-ban elsősorban a mobil kiegészítőket gyártó cégek, valamint a fali rögzítőket és különböző TV és monitor állványokat árusító cégek kaptak helyet.

 

Az idei év kulcsszava a mobilitás volt. Amellett, hogy számtalan kisebb nagyobb OEM és noname kategóriába tartozó tablet és mobil PC gyártó volt jelen a kiállításon, ebben az évben még a nagyok is a hordozható eszközöket helyezték a standjaik legfőbb helyeire. Még olyan nagy komponensgyártók is a mobil termékekbe szánt termékeiket helyezték előtérbe, mint amilyen a Western Digital. Gyakorlatilag csak elvétve lehetett 3,5-es HDD-t találni a futurisztikusan megépített standjukon, amely végig nagyon sok fotóst és látogatót vonzott, talán kevésbé a HDD-knek, mint inkább az F1-esre hajazó autónak és a benne pózoló WD lányoknak köszönhetően.

 

Hogy mennyire a mobilitás lesz a jövő zenéje, arról ízelítőt kaphattunk a nagyok standjain is. Az Intel számtalan ténylegesen, vagy csak a koncepció szintjén létező ultrabook-ot állított ki a standján a notebookok és az „all in one” PC-k mellett. Az asztali gépek méltánytalanul mellőzve voltak.

 

A Computex talán legtöbb kipróbálható termékével az ACER rendelkezett. Gyakorlatilag mindent megtaláltunk a standjukon a mobiltelefonoktól, a tableteken keresztül egészen a komoly vasnak számító gamer notebook-okig. AZ ACER szándékosan épít a Windows 8 képességeire, és a legtöbb bemutatott tablet-netbook hibrid gép érintőképernyős is volt egyben, akárcsak a notebookjaik. Kíváncsian várjuk, hogy Magyarországra mennyi érkezik ezekből a jövőbemutató gépekből.

 

Az ASUS az asztali gépek piacának egyik nagykutyája, a Computex-es standjukból azonban erre nehezen lehetett volna rájönni. Az ASUS-nál is a notebook-oké, Transformer-eké, és Padfone-oké volt a főszerep. Az asztali szegmens termékeiből leginkább a ROG széria kapott kiemelést egy külön építményben, amelynek a külső falára kerültek fel az újdonságnak számító 1150-es foglalat köré építkező alaplapok variánsai. A sima asztali P9-es széria mellett megnézhettük itt a legújabb TUF szériás lapokat is, valamint a modderek által készített legötletesebb „thermal shield”-ekkel felszerelt lapokat is, melyek egészen felismerhetetlenek voltak így.

 

Az asztali szegmens élharcosai az Asrock és az MSI voltak. Náluk voltak leginkább a fókuszba állítva az asztali gépekbe szánt alaplapok. Az MSI-nél ezt a vonalat erősítette a sok VGA kártya is, valamint ezen a standon számos asztali gépet raktak össze, ahol bárki kipróbálhatta pár perc erejéig, hogy mire is képesek a mai nagyvasak. Számos más kísérlet mellett, talán az Asrock standján volt a legnagyobb felhajtás egy-egy tuning kísérlet körül, a 3 nap alatt amíg ott voltunk jó néhány köbméter folyékony nitrogént használtak el a legkülönfélébb rekordkísérletek közben.

 

Ha már a nagyokról van szó, nem mehetünk el szó nélkül a Microsoft mellett sem, akik szintén a tablet-ek és notebook-ok garmadájával felszerelkezve várták a látogatókat a Windows és az Office különálló standjai mellett. Érdekes volt látni, hogy az egykor szoftvereiről elhíresült oriásvállalat mára saját tablet-tel, Windows-t futtató okostelefonokkal, és notebook-okkal teli standon népszerűsíti portékáját.

 

Megvoltak az ilyenkor szokásos ajándékosztások is, ahol az emberek különböző kérdéseket megválaszolva nyerhettek a jegyzetfüzettől kezdődően az ultrabook-ig bezáróan számtalan hasznos és haszontalan tárgyat. Az egyik legérdekesebb ilyen verseny volt, amikor a résztvevőknek egy notebookban kellett a winchestert SSD-re lecserélni, természetesen a nap végén a leggyorsabbak értékes nyereményekkel gazdagodtak.

 

A helyszínen volt alkalmunk néhány gyártó képviselőivel részletesebb eszmecserét folytatni, ezeknek a gyártóknak az újdonságairól részletesebben olvashattok itt a Gizmológián.