powered by www.bluechip.hu

Starcraft 2 Heart of the Swarm Teszt

Végre itt van az új StarCraft rész 3 év elteltével. Lássuk, hogy sikerült.

by Blake Dashed
2013. March 21. 08:02
Címkék: teszt, swarm, the, of, heart, 2, starcraft,
A sztori fonalát a Wings of Liberty végénél vesszük fel, Jim Raynor megmenti Kerrigan-t, és Mingsk Jr. segítségével épp azon dolgoznak, hogy újra embert faragjanak a Zergek királynőjéből.
A kísérlet jól halad, Kerrigan jótékony amnéziában szenved, így nem emlékszik a lemészárolt milliókra és ha Raynor-ral egy légtérbe kerül, izzik körülöttük a levegő. Az idill nem tart sokáig, a labort megtámadják, a menekülés közben a pár külön utakra kerül. Jim-et elfogják, Kerrigan pedig újból kapcsolatba kerül a zergekkel, akik segítségével bosszúhadjáratba kezd Mingsk ellen. A történet egyes elemei furcsán hangozhatnak a rajongók számára, de nyugodtan hagyjuk figyelmen kívül a megindokolatlan szerelmi szálat (a Blizzard magyarázata: mindig is ott volt a levegőben…) vagy, hogy milyen viszony volt a Zergek királynője és Raynor között a Brood War-ban. Mindent összevetve a sztori jól funkcionál, és szépen görgeti előre a játékot, csak ne mélyedjünk bele túlontúl.

Ugyanúgy, mint a WoL-ban két küldetés között a főhadiszállásra kerülünk, ami jelen esetben az újratextúrázott Hyperion, akarom mondani Leviathan, ami egy hatalmas Zerg anyahajó. A lény gyomrába helyezett főképernyő kísértetiesen hasonló felépítésű, mint az alapjáték ugyanezt a célt szolgáló terme, a bélmozgásra emlékeztető hangokkal operáló zergek azonban kétséget kizáróan jelzik, hogy jó helyen járunk. Itt zajlanak a sztori előbbre vitelét szolgálóbeszélgetések segítőinkkel, és innen tudunk eljutni a játék két fontos újdonságát adó Evolution Pit-be és Kerrigan hálószobájába.


Legelső segítségünk Izsha (alias bélanyó, akinek alsó vége sellőszerűen fut bele egy lyukba), aki bevezet minket a zerg faj rejtelmeibe és rögtön az elején egy érdekes kérdést vet fel a további partnerek személyiségével kapcsolatban. Ha a rajban az egyetlen önálló tudattal rendelkező lény Kerrigan, mi módon kapnak különböző személyiséget a többi segítők? Ilyenkor kell megfogadni, hogy újfent nem vesszük komolyan a történetet. Második segítőnk, aki egyben kis tanoncunk is, egy rajkirálynő, Zagara.


Ők ketten fogják adni a kételyt a raj részéről, azzal kapcsolatban, hogy visszafogadják-e a megváltozott Kerrigan-t, mint „A királynőt”. Harmadik jótevőnk Abitur, az Evolution Pit DNS-dizájnere (konyhafőnöke), akivel beszélgetéseink során megpengetünk egy-két filozofikus gondolatot a tökéletességről, de azért ő sem egy Spinoza. Ha lenézünk az Evolution Pit-be, először is sok üres helyre leszünk figyelmesek, ahová a játékban haladva a már jól ismert zerg egységek kerülnek. Rájuk kattintva egy három lehetőséget felvonultató képességválasztó ablak ugrik fel, ahol rábökhetünk, hogy milyen extra tulajdonságokkal legyen felvértezve az adott zerg,ezt a későbbiekben bármikor megváltoztathatjuk. A játékban előrehaladva itt lesznek elérhetőek az Evolúciós küldetések is, amikben egy adott egység kétféle evolúciós ágát próbálhatjuk ki (betanítás szerűen) és a misszió végeztével eldönthetjük, melyiket szeretnénk éles játékban is viszontlátni


Kerrigan hálószobájában nincs ágy, sem asztal, sem TV, de van képességfa, szintjelző és Kerrigan. A küldetések alatt, feladatok teljesítéséért királynőnk szinteket lép, adott szinteken aktiválódik egy képességcsoport, amit onnantól fogva használni tudunk. Adott csoporton belül mindig csak egy képesség lehet aktív, de akárcsak Abitur konyhájában, küldetések között bármikor váltogathatunk.


Nemcsak játék és mese

A segítőkkel való beszélgetések azonban kicsit elcsépeltek, a kamera statikus, a szövegek néhol butuskák, a történetmesélésen még lenne mit csiszolni. A Raynor-ral folytatott bájcsevejek inkább kínosak, mint kacérkodók, bár, ha azt nézzük, mennyire a kapcsolat elején járnak, ez érthető.

A játék mechanizmusa nagyon gördülékeny, egyetlenegy fogaskerék nem illik igazán a helyére, ezek pedig az evolúciós küldetések . Nagyon rosszul vannak időzítve és épp mikor a sztori haladna a finálé felé, elkezdenek sűrűsödni és ettől meg-megakad a játék

Evolúció

A Blizzard részéről nagyon jó választás volt, hogy ehhez a részhez a zergeket vette alapanyagnak, akik különösképpen jól működtek együtt a játékmenetben bevezetett változásokkal, sőt párat ők maguk idéztek elő. Ilyen például az F2 megnyomására kijelölődő összes harci egység, vagy Kerrigan, mint tényleges Hősnő bevezetése, aki önmagában felér egy kisebb sereggel.


A fokozatos fejlődést tartották szem előtt akkor is, mikor bevezették a négy lépcsős Matchmaking rendszert, amivel a többjátékos módot szerették volna barátságosabbá tenni a kezdők számára. Az első lépcső egy felkészítő, betanító játéksorozat, ahol megtanulhatjuk a fejlődés ritmusát, mikor mit kell építenünk az adott fajjal, az első egységek legyártását stb.Másodikként a tanultakat az A.I. ellen vethetjük be, a gép pár meccs alatt felméri a szintünket , de a későbbiekben is korrigál a beállításokon, hasokat fejlődött volna a játékunk. A harmadik (unranked) és negyedik (ranked) lépcső már a másokkal való csetepaté, és itt mutatkozik meg igazán a Starcraft újrajátszhatósága: a taktikák kiismerése, sajátok kidolgozása, visszajátszások közös elemzése.

A játékszoftvert a Bluechip Webáruháztól kaptuk.

A teszt megírásánál felhasznált segítségek, anyagok: StarCraft Story, Blizzard Fórum, Tapasztalat