powered by www.bluechip.hu

Leáldozóban az Intel csillaga?

Sokak szerint a chipgyártónak harangoztak

by Wolf
2019. May 07. 14:13
Címkék: az, , intel
Több oldalról szorongatják a korábban egyeduralkodónak számító céget, és történetében először nem látszik tisztán a kiút.
2018-ban új éves árbevétel-rekordot döntött az Intel, de vannak, akik sötét fellegeket látnak gyülekezni a gyártó fölött. Az Intel processzorgyártó üzletága, a vállalat zászlóshajója, komoly versennyel néz szembe. 

A 14 nm-es gyártásról idén állnak át a 10 nm-re, azonban az AMD 7 nm-es processzorokat ígér a karácsonyi szezonra. A Ryzen és a Threadripper mellett az Intel az idő próbáját kiállta, de nem túl sok innovációt hordozó processzorai elkezdtek piacot veszíteni. Nagy aggodalomra persze nincs ok, az AMD ezzel együtt is csak 30%-os piaci részesedéssel rendelkezik.

Amennyiben mindez nem volna elég, az Apple és a Microsoft is vagyonokat öl abba a fejlesztésbe, hogy desktop operációs rendszereik ARM processzorokon is futni tudjanak. Könnyen lehet, hogy hamarosan el fog jönni az idő, hogy a szoftveróriások elhagyják a 70-es években kifejlesztett x86-os architektúrát.

Az Intel még mindig az az óriás, aminek az elmúlt évtizedekben láttuk, de az óriások gyakran elkényelmesednek a csúcson. Ti mit gondoltok? Van oka félnie az Intelnek?