powered by www.bluechip.hu

Top 10 laptop építészeknek és tervezőknek 2019-ben

by Karina
2019. February 13. 15:02
Címkék: lenovo, hp, asus, dell, msi, microsoft


Számos építész és designer előnyben részesíti a laptopokat, hiszen a munkájukhoz elengedhetetlen, hogy terveik prezentálásánál az eszköz mindig rendelkezésre álljon. Egészen a közelmúltig azt gondoltuk, hogy kompromisszumot kell kötnünk, hiszen a mobilitás és az eszköz teljesítménye közötti arány korlátokhoz kötött. Az asztali PC-k látszólag nélkülözhetetlenek a nagy teljesítményt igénybe vevő feladatokhoz, mint a tervező programok vizuális megjelenése és feldolgozási teljesítménye.

Most ezt a kompromisszumot több piacvezető gyártó is realizálni akarja, így a „laptop” mint szó gyorsan a kihalás felé halad. Egy nagyszabású egyezménynek köszönhetően ezek a gyártók nemrég bemutatták a „mobile workstations” fejlesztéseiket, azaz a mobil munkaállomásokat. Ennek tükrében ezek a csúcskategóriás laptopok feldolgozási és grafikai teljesítménye olyan szintekre emelkedik, amellyel a hagyományos asztali PC-k gyorsan háttérbe szorulnak.

Lássuk a top 10 mobil munkaállomást, amit kifejezetten építészek, designerek és a szakmában tanulók számára ajánlanak. Az első néhány laptop a prémium kategóriába tartozik, míg a felsorolás végén lévő termékek az alacsonyabb árkategóriába tartoznak.

 

HP ZBook 17 G5-A legerősebb laptop tervezőknek

A HP legújabb ZBook 17 G5 teljesítménye megegyezik a legtöbb asztali PC teljesítményével, így ideális azoknak, akik rendszeresen olyan szoftvercsomagot használnak, amik maximálisan igénybe veszik az eszköz teljesítményét. A laptopban 16 GB RAM és 2.60 GHz processzor dolgozik. Bővített verziója 128GB RAM-mal büszkélkedik, amely lehetővé teszi a felhasználónak, hogy egyszerre több nagy számításkapacitás igényű programban is dolgozzon a legkisebb késés nélkül. A ZBook 17 G5 professzionális teljesítményét egy NVidia Quadro P5200 grafikai vezérlő nyújtja, amelynél az elképesztő minőség a valós idejű megjelenítéssel párosul. A HP DreamColor 4K UHD tükröződésmentes kijelzőt kínál, és kitűnő renderelést biztosít.



Lenovo ThinkPad P1- Legvékonyabb és legkönnyebb mobil munkaállomás tervezők számára

A Lenovo ThinkPad széria rajongói egy vékonyabb és könnyebb eszközt kértek, anélkül, hogy ez az eszköz teljesítményének rovására menne.  A Lenovo válaszképp 2018 augusztusába bejelentette a ThinkPad P1-et.32 GB RAM, NVIDIA Quadro P2000 grafikus vezérlő és 2 TB tárhely jellemzi. A ThinkPad P1 és a bővített változatú P72 laptopok nagyon hasonló teljesítményt nyújtanak, de eltérő tömeg és méret mellett. Előbbinek 15,6 hüvelykes kijelzője 18,4 milliméteres vastagsága és 1,7 kilogrammos tömege van, míg az utóbbi 17 hüvelykes monitorral, 25,9 milliméteres vastagsággal és 3,4 kilogrammos súllyal debütál. A Full HD variáns mellett választható 100%-os Adobe RGB színtér lefedettséget kínáló, akár 400 cd/m2 fényerejű UHD felbontású érintőpanellel is.



MSI WS65 Mobile Munkaállomás

Míg a HP és a Lenovo a teljesítmény/mobilitás spektrum két végén kínál eszközöket, az MSI a középső területre kíván betörni. A WS65-el a vállalat célja, hogy tökéletes egyensúlyt teremtsen a teljesítmény és a méret között.
A WS65 súlya 1,8 kilogramm, amely megközelíti a Lenovo ThinkPad P1 súlyát. NIVIDIA Quadro P3200 grafikus kártyával és 8. generációs Intel Core i9-es processzorral rendelkezik. További előnye, hogy ISV-tanúsítvánnyal rendelkezik, tehát az Autodesk és az Adobe alkalmazásainak teljes skáláját is gond nélkül futtatja.



Microsoft Surface Laptop 2- Legjobb érintőképernyős laptop a tervezők számára

A Microsoft Surface Laptop sorozatának tagja, 13,5 hüvelyes PixelSense kijelzővel/érintőképernyővel rendelkezik, amely gyors navigációt és intuitív vezérlést tesz lehetővé. 16 GB RAM-mal, 8. generációs Intel Core i5 vagy i7 processzorral és 1 TB SSD-vel a Microsoft Surface laptop a különböző tervezőszoftverek, mint a Revit, 3ds Max és a Rhino kiváló futtatását teszi lehetővé. A teljesítményét figyelembe véve meglepően könnyű.


Lenovo Thinkpad P50- Legjobb laptop rendereléshez

Bár a 4 magos, 3,7 GHz-es Xeon processzor egy kicsit kisebb, mint a fent bemutatott laptopoké, a Thinkpad P50-nek nagyobb, 8 MB-os Cache mérete van, amely elősegíti a gyorsabb szerkesztést, modellezést és renderelést. További előnyei, hogy Nvidia Quadro M2000M GB GDDR5 grafikus kártya van benne és az akkumulátor üzemideje megközelítőleg 13 óra, ugyanakkor javasolt SATA III meghajtó továbbfejlesztése egy nagyobb méretűre.


Microsoft Surface Book- A legjobb laptop 1000$ alatt

Ezt a munkaállomást azoknak a tervezőknek ajánljuk, akik szeretik a Microsoftot, de nem elérhető számukra a felsőkategóriás Surface Laptop 2. A Surface Book kiváló alternatívát kínál, mert a termék specifikációja ebben az árkategóriában kiemelkedő. Az 512 GB-os SSD-vel a laptop kiválóan alkalmas nagy modellezési fájlok tárolására, továbbá a 6. generációs Skylake Intel Core i7-6600U processzor könnyen kezeli a tervező szoftvereket.
A Surface Book legjobb tulajdonsága a felépítésében rejlik. A laptop teste magas minőségű magnéziumból készült és a Microsoft egyedülálló csuklópántjával van felszerelve, amely rendkívüli rugalmasságot biztosít a képernyő mozgatásához. Továbbá nagyfelbontású képernyővel és a háttérmegvilágítású billentyűzettel rendelkezik.


OMEN HP 15,6” gamer laptop- A legjobb laptop 900$ alatt

Az olyan tervezőknek és építészeknek, akik olyan laptopot keresnek, amely rendelkezik a modellezéshez szükséges grafikus és feldolgozó erővel, érdemes figyelembe venni a játékhoz tervezett modelleket. A HP Omen névvel ellátott laptop erős alumínium alvázzal és 12 GB-os memóriával büszkélkedik. Az i5-8300H processzor elegendő az tervező programok többségének futtatásához, de a modell választható i7-es processzorral is az extra sebességet igénylők számára. A renderelési folyamatot egy NVidia GeForce GTX 1050 Ti grafikus kártya összeomlás nélkül segíti.

 

ASUS VivoBook S- A legjobb laptop 800$ alatt

Az ASUS-t gyakran alulértékelik a laptop piacon. A VivoBook S azonban megérdemli, hogy kiemeljük az erős specifikációi miatt. Az eszköznek kis súlya van, vékony, és az ára is megfizethető. A tervezőszoftverek mindennapi futtatására tökéletesen alkalmas 128 GB-os SSD-vel és 1 TB-os merevlemezzel és Intel Core i7 7500U CPU-val működik.
Esztétikai tulajdonságai is figyelemre méltóak, mint a szálcsiszolt alumínium felület és az Apple Macbookját idéző kialakítása.



Dell Inspiron 15 5000 5577  Gamer laptop- A legjobb laptop 700$ alatt

Egy másik laptop, amelynek áráért igazán kiemelkedő eszközöd lehet. Kevesebb mint 700$-ért kapunk egy 7. generációs Intel Quad-Core i5 processzort, 8 GB RAM-ot és 1 TB tárhelyet, amelyek mindegyike szükség szerint frissíthető. A tükröződésmentes HD kijelző lehetővé teszi a változatos környezeti helyzetekben történő felhasználást. Az NVidia GeForce GTX 1050 grafikus kártya a legtöbb tervezőszoftver futtatására alkalmas. Azoknak, akiknek további sebességre van szükséges egy M.2-es SSD hozzáadásával még kiválóbb laptopja lehet.

 

ASUS VivoBook- A legjobb laptop 600$ alatt

Az alacsony költségvetésűek számára az Asus számos olyan laptoppal rendelkezik, amelyek kiváló specifikációkat nyújtanak az árukért. Mivel a gamer laptopok a részletgazdag játékok futtatására épülnek, a VivoBook jellemzői megfelelőek a tervezőszoftverek többségének futtatásához. Az olcsóbb HDD miatt érdemes egy SSD-vel frissíteni, hogy teljes mértékben kihasználható legyen a laptop további teljesítménye.



Mik a fontosabb jellemzők egy tervezésre szánt laptop vásárlásakor?

Vannak bizonyos kulcsfontosságú tényezők, amelyeket figyelembe kell venni, amikor az igényeidnek leginkább megfelelő laptopot keresed. Akár a kreatív szakmában tanuló fiatal tervező, akár tapasztalt építész vagy, a következő adatokat érdemes megvizsgálni:

CPU( Központi feldolgozóegység): Aki CAD és/vagy modellező szoftvereket használ érdemes legalább Intel i5 vagy annál magasabb processzorú laptopot keresnie.

GPU(Grafikus feldolgozó egység): Ha kiemelkedő grafikai igényű szoftvereket használsz, mint a Rhino, 3ds Max vagy az ArciCAD, legalább 4GB-os vRAM GPU szükséges.

RAM: A tervezőszoftverek a RAM nagy részét igénybe veszik, ezért előnyösebb legalább 16 GB RAM-mal rendelkező laptopot venni, bár a 8 GB is elegendő a legtöbb célra.

HDD vagy SSD vagy Hybrid Drive: A tervezőszoftverek fájljai gyakran jelentős helyet igényelnek. Az SSD gyors és megbízható, de magasabb ára van. Az SSD és a HDD előnyeit élvezve ajánljuk a Hybrid Drive-ot. Az optimális teljesítmény érdekében a szoftvereket telepíthetjük az SSD-re míg a többi fájlt tárolhatjuk a merevlemezen.

Mac vagy Windows: Ez főként személyes véleményen alapuló választás. Mindkettő kiválóan alkalmas a munkához szükséges szoftverek futtatására. A Windows vitathatatlanul felhasználóbarátabb, mivel a szoftverek széles skáláját támogatja, de több vírusnak van kitéve. A Mac kiváló a tervező szoftverek számára, ugyanakkor sokak szerint túlértékelt.

A képernyő mérete és felbontása: Ha figyelembe vesszük a mobilitás fontosságát a 15” és 17”-es képernyőméret a legalkalmasabb rendereléshez. Az FHD (full HD) felbontás elegendő a munkához, azonban az UHD, a 4K vagy az 5K alkalmazkodik a jövőbeli szoftverfejlesztésekhez.