powered by www.bluechip.hu

Feiyutech Vimble 2

by Szalay Gábor
2019. January 06. 21:47
Címkék: feiyutech, vimble 2, gimbal
Teszteltük a Feiyutech mobilokhoz fejlesztett gimbalját, amely amellett, hogy remekül simítja ki a rázkódásokat és a mozgást, számos okos funkcióval is rendelkezik.

A Feiyutech minden osztályban jelen van, a nehéz DSLR-eket is könnyeden mozgató AK 4000-től egészen mostani tesztalanyunkig, a mobilokhoz való Vimble 2-ig tart a kínálat. Tapasztalat így van bőven és a cég egyáltalán nem vádolható azzal, hogy a legkisebb termékeiből kihagyja az érdekes funkciókat. A Vimble 2 ugyanis számos érdekességet rejt és nem csak a videósok számára. Alapszolgáltatás, hogy három motorjával három tengelyen stabilizálja a ráerősített mobilt, az sem újdonság, hogy Bluetooth kapcsolaton keresztül képes vezérelni az exponálást és a videófelvétel indítását. Különleges azonban a három különféle stabilizálási mód, a saját app révén megvalósított témakövetés, a beépített teleszkópos szelfibot és a tartozékként mellékelt mini állványláb is. 

Feiyutech Vimble 2 gimbal

Ritka extra, hogy a Vimble 2 power bankként is használható, így szükség esetén át tud adni egy kis energiát a sajátjából a mobilnak. A Vimble 2 félkemény cipzáros tokban érkezik, amely a gimbal mellett egy csuklópántot, egy összecsukható lábat és egy USB kábelt tartalmaz. A tok megfelelően védi a szerkezetet.

Feiyutech Vimble 2 gimbal

Stabilizálás könnyen és gyorsan

A tokból kivéve máris használatra kész az eszközünk, elég betenni a minimum 57, maximum 84 mm széles telefon a rugós tartóba. A rugót elég nagy erővel kell széthúzni, ami elsőre nehéznek tűnhet, cserébe azonban meglehetősen erősen tartja a telefont. Egy lépésről nem szabad megfeledkezni, a kiegyensúlyozásról, amit itt elég egyetlen tengelyen elvégezni. Mindenféle szerszám, csavargatás, szorítgatás nélkül a kis skálával ellátott rudat addig kell kihúzni kattanásonként, amíg telefonunk se jobbra, se balra nem dől. A Vimble 2 akkor is elboldogul a feladattal, ha ezt a lépést elmulasztjuk, de az egyébként 4-5 óra folyamatos használatra méretezett akkuja gyorsabban le fog merülni, mert folyamatosan ellent kell tartania. A bekapcsolás után azonnal videózhatunk, az alapfunkciókhoz ugyanis nincs szükség Bluetooth kapcsolatra, bár így a szolgáltatások csak egy részét tudjuk igénybe venni. Így is aktiválható a három fő stabilizálási mód a funkciógomb egyszeri vagy többszöri lenyomásával. Panning módban a gimbal stabilan tartja a telefont, azonban ha jobbra vagy balra forgatjuk az eszközt, akkor a függőleges tengelyű motor finom lágy indítással követi a mozgást, azaz ilyenkor a vízszintesen haladó téma mozgását kényelmesen a képmezőben tarthatjuk. A másik két tengelyen teljes a kompenzáció. Follow módban nem csak a pásztázást, hanem az előre-hátra billentést is saját kezünkbe vehetjük, azaz ha a Vimble 2-t például előre billentve a telefon is billen, így könnyen válthatunk fölülnézetre. Lock módban bármerre fordíthatjuk a gimbalt, a telefon követni fogja az elmozdulást. A motorok természetesen ilyenkor is dolgoznak, és nem csak a kézremegést szűrik ki. Arról is gondoskodnak, hogy a kezünkkel megindított, még a legjobb szándékunk ellenére is darabos mozgás a telefonra már lágy, fokozatos indítással kerüljön át. A markolatra épített joystickkal manuálisan is mozgathatjuk a motorokat és így a telefont is, így ha a gimbalt állványra helyezzük, vagy letámasztjuk valahova, akkor kivételesen finom mozgásokat érhetünk el.


Feiyutech Vimble 2 gimbal

Extrák

A további funkciók eléréséhez már telepíteni kell a gyártó Vicool nevű appját. A telepítéskor kissé barátságtalan módon meg kell adnunk email címünket és hozzá kell járulnunk, hogy megosztjuk a telefon földrajzi helyzetét az appal – egyikre sem lenne szükség a használathoz. Szerencsére az email címet nem ellenőrzi a szoftver, ha azonban megtagadjuk a lokációnk megosztását, el sem indul. A Bluetooth párosítás után immár a gimbal gombjával indíthatjuk a videófelvételt vagy exponálhatunk és használhatjuk a zoom tológombot is. Az app segítségével használhatjuk a Motion Control módot, amelyben tetszőleges mozgást programozhatunk. Érdemes ehhez a gimbalt állványra helyezni az alján található menet segítségével. Erre a feladatra a tartozékként kapott kis kihajtható háromláb is megfelel, de használhatunk rendes fotós/videóst állványt is. Először is meg kell adnunk az appban, hogy a Vimble 2 mennyi idő alatt hajtsa végre a mozgatást, majd a markolat funkciógombjának négyszeri lenyomásával átválthatunk Moton Control módba. Utána a kívánt kiindulási pozícióba kell forgatnunk a telefont, majd egy gombnyomással ezt eltárolni és ismét beállítani az érkezési pozíciót, majd újra lenyomni a funkciógombot. Ha mindent jól csináltunk, akkor a Vimble 2 azonnal visszaáll a kiindulási helyzetbe és az előre megadott sebességgel végrehajtja a két helyzet közötti átmozgatást. Ez egyaránt használható videós jelent rögzítéséhez vagy panorámafotózáshoz, de tízperces, félórás, órás sebesség kiválasztásával time lapse fotózáshoz is. Sajnos a mozgatás végrehajtása után nincs mód azt megismételtetni vele, mindenképp újra kell rögzíteni a folyamatot így nem lehet utólag szerkesztgetni és finomítani sem. Jópofa apróság, de sokszor jön jó, hogy a markolat széthúzható, így egy kb. 18 centiméteres szelfibotot kapunk, így vlogolás közben a telefont messzebbre tarthatjuk magunktól, hogy több férjen a képbe a környezetből, vagy kényelmesen emelhetjük magasra, illetve engedhetjük le földközelbe. Szintén ötletes megoldás, hogy a markolat elején található gomb nyomva tartásával bármikor átválthatunk a tengelyeket rögzítő módba.


Feiyutech Vimble 2 gimbal

Verdikt

Talán nem is meglepő, hogy a leginkább zavaró videós hiba a kéz rezgéséből és a hirtelen mozdulatokból adódó ideges remegés. A Vimble 2 segítségével azonban nem nehéz professzionális hatású videókat készíteni. Ha csak egy kicsit is figyelünk saját mozgásunkra, a többit megoldja a Feiyutech gimbalja, a végeredmény pedig látványos lesz. A három stabilizálási mód többféle kameramozgás végrehajtására ad lehetőséget, a beépített szelfibottal pedig könnyedén tehetjük érdekesebbé az alkalmazott perspektívákat. A Vimble 2-t így leginkább azoknak Youtube-ereknek és vloggereknek ajánljuk, akik szeretnek kicsi és könnyű felszereléssel dolgozni, de nem akarnak lemondani a profi, stabilizált képhatásról.

 

Akiknek ajánljuk
Vloggereknek
Azoknak, akik igazán szép home videókat szeretnének készíteni
Azoknak, akik sokat utaznak

Akiknek mást ajánlunk helyette
Akik nehéz kamerával dolgoznak
Akiknek fontos az aprólékos mozgásprogramozás


EZEK IS ÉRDEKESEK LEHETNEK SZÁMODRA