powered by www.bluechip.hu

Zalman HPS500 & HPS600 gamer headset teszt

by Péter
2018. April 25. 11:37
Címkék: zalman,
A Zalman itthon egy igen jól ismert márka, hiszen remek áron kínálnak modern és minőségi házakat, hűtéseikkel pedig már hosszú évek óta bizonyították rátermettségüket. Nemrég két új headsetet hoztak be hazánkba, melyekkel az árérzékeny vásárolókat kívánják elsősorban megfogni.


Mai tesztpadunkon ugyanis a Zalman HPS500-as és HPS600-as modelljei helyezkednek el, melyek 5000 Ft alatti áron szerezhetőek be. Ennyiért elsőre sok jóra nem számítanak a legtöbben, de a gyártó sok éves tapasztalatával jól tudta, hogy miben kell mást nyújtania a többi gyártóhoz képest ebben az árkategóriában. A két headset esetében ugyanis a hangsúly elsősorban az anyaghasználaton van, amit a hangminőség és az ergonómia követ, a három fontos pillér összhangjából pedig egy kiváló ár/érték arányú párost szerettek volna összegyúrni.

Dizájn és anyaghasználat

Azt már a dobozon is több elem jelzi, hogy ez a terület fontos volt a Zalman számára, azonban némi ellentmondást könnyen felfedezhetünk az egész koncepcióban. A dizájn fontossága mellett ugyanis játékosoknak szánt termékekként definiálja a HPS500 és HPS600 modelleket a gyártó. A gamer headseteknél pedig megszokhattuk a fekete-piros kombinációt vagy éppen a LED világításokat, manapság már akkor is kapunk színes LED-eket, ha olcsó termékről van szó. Jelen esetben azonban ilyesmiről szó sincs, komoly, egyáltalán nem "gameres" összhatást kapunk a fekete-ezüst páros személyében.



Ez alapjában véve sok felhasználó számára inkább pozitívum ebben az árszegmensben, hiszen ha őszinték akarunk lenni, akkor az alsókategóriás, csupa műanyaggal borított és nagyon gyenge LED-ekkel felszerelt megoldások többsége már-már röhejesen néz ki. Az anyaghasználat kapcsán azért fontos megemlíteni, hogy mindkét termék esetében a műanyag dominál, még ott is, ahol a képek alapján sokan fémre számítanának. Bizony fémet csak nagyon elvétve találunk a termékeken, de összességében egy egészen jó minőségű műanyaggal van dolgunk, melyre ilyen árkategóriában nem lehet panaszunk.



A két termék dizájnban eltér egymástól, de azért látszik a rokonság. Személy szerint nekünk a HPS600 tetszett egy fokkal jobban, de megértjük, ha nem könnyű a döntés. A fülpárnákat is ebben a fejezetben elemeznénk. Meglehetősen mély, a fülünket abszolút ellepő megoldással van dolgunk, mely hihetetlenül kényelmes. Ebben az árszegmensben ilyen párnázással még nem találkoztunk, de tovább is mehetünk, hiszen a nála 4-5x ennyibe kerülő modellek esetében sem mindig ilyen nagy az öröm. A fülpárnák borítása sajnos nem szövet, így a nyári melegben kicsit fülledtebb lehet, de mivel ilyen nagy és mély, ezért jobban is szellőzik, tehát aggódni nem kell miattuk.


Hangminőség és csatlakozás

Kezdjük a csatlakozásokkal, hiszen ezek is sokak számára döntő tulajdonságok. Nos, mindkét modellnél az egyszerűbb utat választotta a Zalman, vagyis a hagyományos Jack-dugós párossal van dolgunk, tehát az alaplapunk fejhallgató és a mikrofon csatlakozásait kell használnunk. Ez ebben az árszegmensben megszokott választás, de mi azt is el tudtuk volna fogadni, ha a HPS500 marad ilyen, a HPS600 pedig valamivel drágábban kínálna USB-s csatlakozást. A kábelhossznál viszont látszott, hogy abszolút a PC-s, gameres felhasználást részesítették előnyben, hiszen mindkét esetben 235 centis kábellel van dolgunk, mely a végén kapott egy megerősítést is.



A hangminőség terén természetesen jönnek az ilyenkor jól megszokott marketing praktikák. Erőteljes basszus, mindenféle felhasználásra optimális hangolást stb...Ezeknek alapvetően nem szabad bedőlni és tudni kell realizálni az árkategóriával járó minőséget is. Ahogy azonban az anyaghasználatnál és a külsőnél, úgy talán a hangminőség terén is a kategóriájánál egy-két szinttel magasabban helyezkedik el a HPS500 és HPS600. Nekünk főként utóbbi tűnt egy kicsit erőteljesebbnek és tisztábbnak, de alapvetően egy átlagfelhasználó érzékeivel rendelkezünk és nem vagyunk hangtechnikusok.



Azt viszont fontos megemlíteni, hogy a HPS500 fülpárnái mögött 40mm-es vezetők dolgoznak, míg a HPS600-nál már 50mm-es vezetőkkel van dolgunk. Talán pont ennek köszönhetően hallottunk azért némi különbséget mi is a két termék között. A mikrofon mindkét esetben nagyon korrekt, minőségi megoldás, melyet egyszerűen, 180 fokban állíthatunk a saját kényelmünk szerint. A visszajelzések alapján Teamspeak és Discord rendszereken is tisztán lehetett hallani, kompatibilitási problémánk pedig nem adódott. A headseten elhelyezkedő hangerőállító csúszka lehetett volna nagyobb és határozottabb, de ezt a funkciót nem igazán használtuk és azért jó ha mindig kéznél van ez az opció.

Árazás és összegzés

A teszt végére egészen megkedveltük a Zalman legfrissebb headsetjeit, valahogy olyan érzésünk volt, mintha a házaknál már hosszú évek óta jel  bevált receptet hozták volna át ebbe a szegmensbe. Nagyon korrekt áron, több szempontból is a kategóriája fölött álló termékeket kaptunk. Az hamar egyértelművé vált, hogy a HPS600 közelebb áll a szívünkhöz, az árakat megnézve pedig talán még egyértelműbb a döntés. A HPS500 mindössze 4500 Ft körül kapható, míg a HPS600 5000 Ft körüli árával szinte bomba vétel.

Bátran ajánljuk tehát mindkét terméket, ha valakinek a HPS500 külsőre jobban bejön, nem veszít szinte semmi a HPS600-hoz képest. Az sem elhanyagolható, hogy 2 év garancia vonatkozik a termékekre, ami egy ilyen árszegmensben különösen jó vétellé teszi őket. A következő lépésként pedig egy nem sokkal drágább, USB-s megoldásra számítanánk a gyártótól.