powered by www.bluechip.hu

Érkezik a Huawei P20 okostelefon széria

by Gergő
2018. March 28. 10:28
Címkék: p20, Okostelefon, huawei
Huawei a napokban nyilvánosságra elé tárta legújabb zászlóshajó termékét, a P20-at és P20 Pro-t, de a kistestvér is, a P20 Lite is reflektorfénybe került. Első ránézésre a telefonok kísértetiesen hasonlítanak az Apple csúcstelefonjára.

P20 és P20 Pro

A Huawei P20 Pro tripla hátlapi Leica kamerája a modern okostelefonok közül a egyik legmagasabb pixelszámmal rendelkezik – konfigurációja egy 40MP RGB szenzorból, egy 20MP monokróm szenzorból, valamint egy 8MP telefotó lencséből áll. A készülék új Leica (VARIO-SUMMILUX) lencséje háromszoros optikai zoom segítségével akár ötszörös hybrid zoomra is képes, így a távoli fényképek készítésében is újdonságokat fog nyújtani számunkra. A források szerint a P20 Pro az okostelefon-piac legfényérzékenyebb készüléke, képes akár az ISO 102400 érték elérésére. A három lencse F/1.8, F/1.6, valamint F/2.4 széles rekeszidejűek. A videókészítés terén pedig szuperlassú 960 fps videófelvételek készíthetők.

Az új P széria kisebbik tagjának, a P20-nak hátlapján két új Leica kamera – egy 12 MP-es színes és egy 20 MP-es monokróm szenzor – található. Elvileg kamera 1,5 mikrométer pixelméretű fotók készítésére, és kétszeres hybrid zoom-olásra képes. Mindkét készüléket továbbá egy 24 megapixeles előlapi kamerát kapott. Ez pedig el lett látva mesterséges intelligencia által támogatott szépítő (AI beuatification), valamint a 3D portré megvilágítási mód is támogatja – segítségükkel természetes bőrtónusú, az arc legapróbb, finom kontúrjait is kiemelő, valódi 3D fényhatású portrék készíthetők.

A P20 sorozat mindkét tagjának motorja a Kirin 970 processzor és neurális számítási egysége (Neural Network Processing Unit – NPU), amely a mesterséges intelligencia (AI) képességeiért felel. A képek készítését az AI a P20-ban és a P20 Pro-ban is többféle, újszerű módon is támogatja. A telefon kamerája 19 különböző helyzetet és tárgyat képes felismerni, és az adott helyzetnek vagy tárgynak megfelelő – például, ha a felhasználó kék eget, tengerpartot, kutyát vagy személyt fényképezünk –, legoptimálisabb fényhatásokat automatikusan be is állítja. Új funkció az „AI Kompozíció” mód is (AI-Assisted Composition), amely intelligens javaslatokkal segíti csoport- és tájképek készítését.

A Huawei kamerarendszerében emellett új elemként jelenik meg a 4D prediktív fókusz. Ebben a beállításban a kamera megjósolja a mozgó tárgyak útját, és minden részletüket megörökíti a mozgás során. A Huawei AIS (AI Image Stabilization) használatával pedig még állványra sem lesz szükség, a technológiának köszönhetően ugyanis a készüléket kézben tartva is lehet kiváló éjszakai képeket készíteni. A mesterséges intelligencia automatikusan értékeli is az elkészített képeket. A legjobban sikerült fotókat a telefon kiemeli egy AI galériába, továbbá több mint 100 megjelölést biztosít a könnyű csoportosítás és böngészés érdekében.



A Huawei P20 és P20 Pro-ba EMUI 8.1 operációs rendszer került. Az AI segítségével teljesen személyre szabható EMUI 8.1 olyan funkciókat tartalmaz, mint a Huawei Share 2.0, mely lehetővé teszi számunkra az azonnali fájlmegosztást más készülékekkel, például PC-kkel. A Smart Screen funkció pedig két alkalmazás egyidejű futtatását is biztosítja intelligens osztott képernyő használatával. A P20 sorozat tagjai SuperCharge gyorstöltési technológiával érkeznek: a P20 Pro 4000 mAh-es, a P20 pedig 3400 mAh-es akkumulátorral. A készülékek mesterséges intelligencia által vezérelt akkumulátor-kezelő rendszere intelligensen csoportosítja a forrásokat az akkumulátor élettartamának maximalizálása érdekében.

A készülékek új generációs Huawei 2.0 FullView kijelzője (5.8 hüvelyk a P20, 6.1 hüvelyk a P20 Pro esetében) ultravékony kávával lett ellátva. A P20 éjfekete, holdfény kék, aranyló rózsaszín, míg a P20 Pro éjfekete, holdfény kék, alkonyat lila színekben lesz elérhető. Az exkluzív kialakításnak köszönhetően az alkonyat lila verzió felületére érkező fény visszaverődik, és fokozatos színváltozást eredményez.

A készülékek Magyarországon március végétől lesznek elérhetőek. Hazánkba a P20 4GB RAM + 128 GB ROM, a P20 Pro 6GB RAM + 128 GB ROM tárhellyel érkezik.


P20 Lite

A P20 sorozat most bemutatott legkisebb tagja, eddig csak a prémium készülékeknél elérhető technológiát kapott. A gyártó egy 16 megapixeles előlapi és 16, illetve 2 megapixeles lencséből álló hátlapi duál kamerával szerelte fel a P20 Lite-ot. A kamerák érzékeny szenzoraikkal képesek érzékelni a legapróbb fényviszonyokban vagy színekben bekövetkező változásokat is, a készülék pedig ezekhez mérten választja ki a megfelelő kamera beállításokat. Mivel a gyenge fényviszonyok között digitális kamerával készített képek sokszor szemcsések lesznek, ezért a P20 Lite olyan fényegyensúlyozó technológiát használ, amely különválasztja a különböző forrásokból érkező fényeket, optimalizálja a kép fényességét, a jel-zaj viszonyt (SNR) pedig 300 százalékkal csökkenti.


A P20 Lite egyik legnagyobb újítása emellett az arc 96 felismerési pont alapján történő detektálása. A Huawei továbbá felszerelte a készüléket az úgynevezett „természetes szépség” algoritmussal és a Bokeh hatást keltő lencsékkel is, amely portrékészítésnél hasznos tulajdonsága a telefonnak. A Huawei egy okos fényképezési asszisztenssel is felszerelte a készüléket, ami olyan területeken segíti a felhasználókat, mint a gesztusvezérlés, a háttér cserélése, vagy az AR-effektek.

A Huawei P20 Lite FullView Display 2.0-val ellátott 5.84 hüvelykes FHD+ kijelzővel (2280x1080) érkezik. A CE színjavító technológiának köszönhetően a P20 Lite kijelzője automatikusan is képes javítani a képek színtelítettségét, ezért a portréfotóknál a bőrtónus még természetesebbnek hat, a szépítés nem kelt maszkszerű hatást. Emellett a készülék az úgynevezett 2D grafikus motor technológia segítségével képes a legapróbb részletekig megörökíteni a tárgyak körvonalait, így a telefonnal készített fotók nagyon valósághűek, szinte életre kelnek a kijelzőn.



A Huawei a P20 Lite-ot erős processzorral és EMUI 8.0 felhasználói felülettel szerelte fel, és machine learning, azaz gépi tanulás algoritmussal kiegészítve. Az EMUI 8.0 megtanulja a felhasználó szokásait és a használat módjait annak érdekében, hogy intelligensen kiszámítsa a felhasználó igényeit és optimalizálja a telefon teljesítményét. A készülék mindezek mellett olyan multi-tasking funkciókkal rendelkezik, mint a képernyőn elhelyezhető navigációs dokk – egy virtuális gomb, ami helyettesíti a szoftveres navigációt -, a háromujjas gyors képernyőfelvétel, az okos osztott képernyő, vagy a Huawei Private Space 2.0., ahova olyan adatok tölthetők fel, amelyhez a felhasználó nem szeretné, ha mások is hozzáférnének.

A gyártó gyorstöltéssel (9V2A) szerelte fel a készüléket, ami átlagosan 30 százalékkal meggyorsítja a 3000 mAh-es akkumulátor teljes töltöttségének elérését. A telefon 4GB+64GB tárhellyel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók anélkül játsszanak, hallgassanak zenét vagy nézzenek videókat, hogy túlságosan megterhelnék a memória vagy a tárhely kapacitását.

A Huawei P20 Lite divatos lagúna kék, sakura rózsaszín és éjfekete színekben, március végétől érhető el Európában.