powered by www.bluechip.hu

Zalman X7 Számítógépház bemutató

by Péter
2018. February 13. 17:36
A dél-koreai Zalman már hosszú évek óta a számítógépes piac egyik legmeghatározóbb márkája, ám az elmúlt években finoman szólva sem tudták úgy tartani a lépést a riválisokkal, ahogy azt egy ilyen nagy névtől elvárhatnánk. Tulajdonképpen egyre ritkábban jelennek meg valódi újdonságokkal, az RGB őrületben nem igazán szeretnék egyelőre kivenni a részüket és úgy összességében is többet vártunk volna tőlük az elmúlt 2-3 évet megvizsgálva.
zalman x7 banner

Ettől függetlenül kínálatukban továbbra is remek ár/érték aránnyal rendelkező termékeket találunk, legyen szó számítógépházakról, processzorhűtésekről vagy akár tápegységekről. Arról pedig a gamerek se feledkezzenek meg, hogy a Zalman ZM-K900M továbbra is a piac egyik legjobb ár/érték arányú és felszereltségű felsőkategóriás gamer billentyűzete. Új perifériát azóta sem dobtak piacra, viszont nemrég hazánkba is megérkezett a vállalat legújabb számítógépháza, mely történetesen egyben az új csúcsmodell szerepét is betölti. A Zalman Z-Machine X7 van szó, melyet már néhány nagyobb 2016-os kiállításra is kivitt a vállalat és az ott begyűjtött információkban és visszajelzésekből fejlesztették ki a végleges változatot.

zalman x7 case

Ez elsőre igen jónak tűnik, de rögtön a bemutató elején érdemes leszögezni, hogy a mai piacot elnézve egy igazi különlegességgel van dolgunk. Mondhatnánk azt is, hogy egy kivételes alumínium-üveg monstrumot kaptunk a gyártótól, mely tényleg óriási és nehéz, igazi ipari termék. Ez már eleve megkülönbözteti a legtöbb felsőkategóriás háztól, hiszen az elmúlt években inkább a kompaktság volt jellemző a gyártókra, leginkább a Cooler Master neves Cosmos szériájának nemrég bemutatott tagjával alkothatna egy kiscsoportos réteget az X7.

Ezzel máris szűkült kicsit a célcsoport, hiszen az óriási belső tér a modderek és az igazi különlegességre vágyók számára lehet különösen fontos, de akár két rendszert is építhetünk a házba. Az alapjáraton igen egyszerű vonalvezetésekkel operáló X7 egy strapabíró és rendkívül stabil alumínium vázara épül, melyet mindkét oldalán edzett üveg borít, ami a mai napig leginkább csak a felsőbb szegmens védjegye, egyébként pedig egy egyre jobban terjedő és rendkívül jó dolog. Az egyszerű, de különleges külsőt még egy igazán egyedi megoldás dobja fel, ami az I/O panel is egyben. Jó néhány éve már, hogy az I/O panelt próbálják beleolvasztani a gyártók a házba, a Zalman azonban négy ventilátor és fényszabályzóval és feltűnő, piros színnel tette meg ezt a részt a ház díszévé, ami egyébként 4 USB 3.0 csatlakozót is magában rejt, ami szintén kiemelkedő a piacon, hiszen sokan még a csúcsházaknál is használnak USB 2.0 csatlakozást.

zalman x7 case

Szóval eddig adott a különleges méret, a kissé retro, mégis modern, üveggel és fémmel operáló külső és a rendkívül tágas belső. Ez eddig nagyon jól hangzik, csakhogy a tágas belső kihasználása már nem sikerült ilyen jól. A tápegységet és az első részt borító elem például kapott egy dedikált LED világításos Z-Machine X7 feliratot, ami őszintén szólva kicsit hivalkodó és fölösleges, arról nem is beszélve, hogy nem mindenhol egyenletes a LED fényereje a felirat mögött, az átlagnál sötétebb edzett üveg pedig még abból is elvesz.

A világítás azért a feliratban nem merült ki, sőt, a dedikált szabályzókból már gondolni lehet, hogy igencsak komolyan vette ezt a részt a Zalman. Bizony, olyan annyira komolyan vették, hogy a házban összesen 4db RGB-s ventilátor és 2 LED csík kapott helyet, hiszen az előlapon lévő 3 ventilátor mellé hátulra is került egy, miközben az alsó takaróelem mellett az előlapon is van egy LED csík. Ezt tovább lehet bővíteni egészen 7 ventilátorig, így például felülre is tehetünk három RGB-s egységet, amivel a 8+2-es szabályzórendszer is el boldogul.

zalman x7 case


Ha már a számoknál tartunk, akkor érdemes megemlíteni a rettentően sok tárhelykapacitási lehetőséget, hiszen a fix helyen (a ház alján) lévő tárolókba összesen 6db 3,5"-ös HDD-t pakolhatunk bele, az ház túloldalán pedig még 5db 2,5"-ös SSD-nek vagy HDD-nek van hely, amelyeket az alaplapon elhelyezett M.2-es megoldásokkal még tovább lehet gyarapítani, így házi szervernek sem lenne utolsó a ház. Kiemelnénk még a videokártya vertikális elhelyezésének opcióját, melyhez sajnos a csomagolás nem tartalmazza a PCIe hosszabbítót, de a házban megvan neki a szükséges támaszték, ha pedig normál helyzetben használnák a kártyánkat és mondjuk egy csúcsmodellről van szó, ami meglehetősen nehéz és félünk, hogy túl nagy nyomást helyet az alaplapra, akkor érdemes használni a beépített VGA támasztékot is, mely nem túl elegáns darab, mégis rendkívül praktikus.

zalman x7 case

Összességében tehát van egy acélvázra épülő alumínium-üveg óriásunk, mely ötvözi a retro és modern minimalista stílust, mindezért pedig valamivel 50 000 Ft fölötti árat kellene fizetnünk. Hogy megéri e? Mi inkább azt mondanánk, hogy van olyan, akinek megéri, hiszen aki egyedi vízhűtést szeretne építeni, az pontosan erre a rengeteg extra helyre vágyik. De aki olyan munkához használná, ahol fontos a rengeteg tárhely, az is elégedett lesz és az is, aki egy igazi fehér hollót keres, amiből sokat nem fog a setupos képeken látni. Persze nem olcsó, így tulajdonképpen minden felsőkategóriás házat a kihívójának lehet tekinteni és az is tény, hogy vannak nála stílusosabbak, kompaktabbak és jobb belső megoldásokkal operáló házak is.