powered by www.bluechip.hu

Tesoro Tizona Spectrum teszt

by Péter
2018. February 12. 10:56
A billentyűzetek piacán az elmúlt pár évben sokat változott a helyzet, a viszonylag unott mezőnyt igencsak felrázta az RGB őrület és ahogy a mechanikus kapcsolók is elérhetőbbek lettek a felhasználók számára, úgy megindult a verseny. Manapság már igen egyszerű megfogalmazni egy csúcs gamer billentyűzetet, hiszen minőségi kapcsolóra és RGB világításra van leginkább szükség ehhez a címhez, a további extrák már tényleg csak extrák és keveseknél jelentenek valódi befolyásoló tényezőt.
tesoro tizona spectrum banner

A verseny pedig mindig jó a felhasználóknak is, hiszen a gyártók jól tudják, hogy nem mindenki engedheti meg magának a legdrágább és legújabb megoldásokat. Viszont a hype alakította vágy ott lapul a legtöbb játékosban, így szükség van olcsóbb, de szintén jól felszerelt modellekre. A Tesoro ebben eddig is élenjáró volt, nemrég pedig egy újabb páros járt nálunk, mely egy billentyűzetből és egy hozzá tartozó, de igazából opcionális kiegészítőből áll.
tesoro tizona spectrum
Az elmúlt hetekben a Tesoro Tizona Spectrum mechanikus gamer billentyűzetet gyűrtük, melynek szép számmal vannak különleges megoldásai a piaci átlaghoz képest. Maga a Tizona család nem egy új keletű dolog, hiszen az amerikai gyártó itt is a jól bevált módszerét követte, vagyis egy korábbi, a játékosok által kedvelt szériát újított fel a mai elvárásoknak megfelelően. Ezzel általában jó kis "flagship killereket" szoktak készíteni a gyártók és ettől a Tesoro Tizona Spectrum sem áll távol.

A dizájn egy billentyűzet esetében általában nem a leghosszabb bekezdésben szerepel, hiszen a gyártók előszeretettel készítenek letisztult, egyszerű megoldásokat. Elsőre a Tizona Spectrum sem tér el ettől az elvtől, hiszen a teljesen fekete billentyűzetnek nincsenek extravagáns elemei. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek extrái, sőt maga a termék egy különlegesebb kategóriába sorolandó, hiszen TKL (Tenkeyless) megoldásról van szó.

Erre tehát érdemes odafigyelni, hiszen hiába szeretik egyre többen a kompaktabb megoldásokat, sokaknak még mindig a teljes kiosztás a favorit. A TKL-nek köszönhetően hiányzik a numpad rész, kisebb, könnyebb és kompaktabb a termék. A leválasztható USB kábel szintén ezt a kompaktságot, könnyebb szállítást és a kényelmet szolgálja, az pedig extra piros pont, hogy megerősített kábellel van dolgunk.

tesoro tizona spectrum

Az extrák első ránézésre sokaknak nem tűnnek fel, ami egyébként szintén egy plusz pont, hiszen ezek szerint nem extra helyet alakítottak ki nekik, hanem okosan beépítették a kiosztásba és az üresjáratokba. Erre remek példa az 5 különálló profil, ami a funkciógombokkal együtt helyezkedik el a számsor felett, aktiválni pedig az Fn betűk mellett egy vagány Tesoro logóval is büszkélkedő funkciógombbal lehet őket. Ezt mondjuk sok riválisa is tudja, a space alatt elhelyezkedő három gyorsgomb azonban meglehetősen egyedi megoldás. Szinte észrevehetetlenül lapulnak meg, mégis nagyon praktikusak, ugyanakkor megszokást igényel a használatuk, hiszen az elején volt, hogy játék közben is aktiváltuk őket, ami nem túl praktikus dolog.

A harmadik extra igazából nem is olyan nagy extra, csupán egy érdekes megoldás. Az állapotjelző LED-ek ugyanis a nyilak felett, egy külön sávban kaptak helyet, ami ad egy kis karaktert a billentyűzet jobb oldalának, ugyanakkor néhány rivális elegánsabban megoldotta ezt a feladatot. A Capslock LED jelzőjét például sokat a billentyű RGB világításával kötötték össze, vagyis ha aktív a funkció, akkor világít a gomb a többivel együtt, ha nem aktív, akkor pedig nincs is világítás rajta. Az utolsó extrát mi magunk szomorúan nevezzük ugyan extrának, mégis talán a legfontosabb tényezőről van szó a hazai piacot tekintve. A Tesoro ugyanis azon nagyon kevés gyártók közé tartozik, akik támogatják a magyar kiosztást és gyárilag így készítik el a legtöbb modelljüket. Az amerikai cégnél ez az arány talán a legmagasabb és ez hatalmas plusz pont a hazai mezőnyt elnézve, hiszen a felhasználói visszajelzésekből mi is azt vontuk le, hogy erre nagyon sokaknak szüksége van. Nem mintha nem lehetne megszokni az angol kiosztást, de főként a fiatalabb játékosoknak, a tanulóknak, egyetemistáknak vagy akár a számítógépes munkát végző, de játszani is nagyon szerető felhasználóknak bizony ez egy kiemelkedően fontos pont.

tesoro tizona spectrum

A billentyűk alatt meglapuló technológia is egy nagyon fontos pont és ezen a téren sem lehet igazán okunk a panaszra. A mechanikus kapcsolók esetében a Tesoro a Kailh Red megoldásaira szavazott, ami egyébként pont a játékosok számára lett kifejlesztve, hiszen könnyebb aktiválási súllyal, lineáris működéssel és összességében villámgyors, valamint pontos reakcióval szolgálja ki a játékosokat. Persze lehet hőbörögni, hogy nem a német Cherry kapcsolója került a termékbe, de az általános vélekedés szerint a Kailh is a megbízhatóbb és minőségibb gyártók közé tartozik sok év tapasztalattal. A kapcsoló kapcsán fontos megemlíteni azt, hogy aki a klasszikus mechanikus érzésre és visszacsatolásra vágyik, annak nem a Tesoro hibájából, hanem a Red kapcsolók miatt ez nem fog visszajönni, így munkára például nem ez a legjobb választás, cserébe viszont játékban kiváló társ.

Persze nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy egyszerre 6 gombot érzékel a billentyűzet, így az összetettebb mozgást is pontosan követi és végrehajtja, valamint a beépített memóriájában tárolja az elmentett és személyre szabott profilokat, vagyis bárhová magunkkal vihetjük a saját stílusunk. A technikai oldalról tehát jócskán meg vagyunk támogatva és ahogy korábban említésre került, az RGB világítás sem hiányzik. Az RGB-nél általában két fontos tényező van. A fényerő és az "effektek". A fényerő terén a Tizona Spectrum egyértelműen a jobbak közé tartozik, számos hasonló termék járt már nálunk és ezen a téren abszolút az élmezőnybe sorolnánk a mostani tesztalanyt. Természetesen az effektek terén sincs hiány, szoftveresen pedig mindent az ízlésünkre szabhatunk.

tesoro tizona spectrum

Mindezért valamivel 27 000 Ft alatti összeget kell kifizetnünk egy év garancia tudatában, ami persze nem egy igazi "flagship killer" ár, de van, amiben maga ez a termék a piac zászlóshajója. A nagy márkák hasonlóan felszerelt TKL megoldásai azért a Tizona Spectrum-nál drágábbak és van, ami például RGB világítás nélkül érkezik. A magyar nyelv hatalmas extra és ha a technológiával párosítjuk, akkor ez az ár abszolút reális, sőt ajánlottá is teszi a terméket.

A tesztünk azonban itt még nem ér véget, hiszen egy érdekes kiegészítő is érkezett a billentyűzet mellé. A TKL mivoltából adódó Numpad részt ugyanis külön elkészítette a Tesoro a Tizona Spectrum Numpad személyében, ami egyébként egy 11 000 Ft körüli áron beszerezhető, meglehetősen borsos kiegészítő. Viszont ez egy igencsak felhasználóbarát és egyedi fejlesztés, hiszen így a későbbiekben szükség esetén egy teljes értékű billentyűzetté fejleszthetjük a Tizona Spectrumot, arról nem is beszélve, hogy a Numpad minden technológiát megörökölt az "anyatesttől" vagyis kiváló minőségű, RGB világításos kiegészítő.

Sokan gondolhatjátok, hogy egy numpad estében már biztosan nem tud felmutatni extrát a Tesoro, de ez nem így van. A billentyűzethez egy dedikált USB csatlakozón keresztül, mágnesek megtámogatásával csatolhatjuk hozzá, de nem csak a jobb oldalára. A Numpad alján a kábelt át tudjuk úgy rendezni, hogy bizony a billentyűzet bal oldalára csatoljuk hozzá, ahol szintén megtalálhatóak az ehhez szükséges elemek. Ez elsőre furcsának tűnhet, de bizonyára van olyan eset, amikor ez számíthat. Ilyen megoldással még nem volt dolgunk, emeljük kalapunkat a gyártó előtt.

tesoro tizona spectrum

Ha a teljes csomagot nézzük, akkor bizony már egy 38 000 Ft-nál járunk, ami egyébként még mindig sok csúcsmodell alatt helyezkedik el és a komplett csomag erősségei továbbra is adottak a minőségben és a magyar kiosztásban. Persze a Numpad-ra mi inkább csak extraként tekintünk, így maga a Tizona Spectrum egy különösen ajánlott vétel.

EZEK IS ÉRDEKESEK LEHETNEK SZÁMODRA

  • Csatoló felület Vezetékes – USB
  • Érzékelő Optikai
  • Érzékenység 5000 dpi
  • Csatoló felület Vezetékes – USB
  • Érzékelő Optikai
  • Érzékenység 6400 dpi
  • Anyag Szövet/Gumi
  • Méret 290 x 240 x 3 mm
  • Anyag Szövet/Gumi
  • Méret 360 x 300 x 4 mm
12 900 Ft
Nettó: 10 157 Ft
16 900 Ft
Nettó: 13 307 Ft
3 990 Ft
Nettó: 3 142 Ft
4 990 Ft
Nettó: 3 929 Ft
  • Csatoló felület Vezetékes – USB
  • Érzékelő Optikai
  • Érzékenység 4000 dpi
79 900 Ft
Nettó: 62 913 Ft
79 900 Ft
Nettó: 62 913 Ft
79 900 Ft
Nettó: 62 913 Ft
9 900 Ft
Nettó: 7 795 Ft
  • Csatoló felület Vezetékes – USB
  • Érzékelő Optikai
  • Érzékenység 4000 dpi
9 900 Ft
Nettó: 7 795 Ft