powered by www.bluechip.hu

Tesoro Olivant Pro 7.1 Teszt

by Péter
2017. December 07. 15:37
Címkék: tesoro, pro


Nem is olyan régen bevezettünk titeket a felfelé ívelő Tesoro történetébe és kínálatába, de márkabemutatónkban még csak felületesen érintettük a vállalat termékeit. Azóta fogtuk és tartós tesztben mi is jobban megismertük a márka újdonságait, így részletesebben és tapasztalatokkal felvértezve tudunk nektek is beszámolni a termékek valós teljesítményeiről.

A rendkívül praktikus és multifunkciós Tesoro Tuned In-Ear Pro után egy teljes mértékben játékra optimalizált megoldást vetettünk be az elmúlt hetek harcaiba, ami a Tesoro Olivant Pro 7.1 nevet kapta. A headset jelenleg a Tesoro egyik legkomolyabb megoldása ezen a területen, de fontos kihangsúlyozni, hogy 20 000 Ft alatti árával nem kíván a nagy riválisok prémium megoldásaival versenyezni.

Inkább egy jól átgondolt, minőségi, de megfizethető headset volt a fejlesztők célja, mellyel minél több játékoshoz eljuthat a Tesoro márka. A tesztünket az igények alapján raktuk össze, vagyis megnéztük, hogy mi lehet egy játékos igénye és azokban a pontokban hogy teljesít az Olivant Pro 7.1.




Dizájn

A dizájn természetesen mindig egy szubjektív dolog, hiszen eltérőek a preferenciák, de azért van néhány alapvető pillér. A legtöbb periféria a fekete színre épül, csak kevés gyártó meri bevállalni az extrémebb alapszínt és ez alól a Tesoro sem kivétel, még akkor sem, ha a kínálatukban néhány terméknél például fehér szín is elérhető. Az Olivant Pro 7.1 is egy egyszerű fekete füles képét mutatja elsőre, melyet nem a merész vonalvezetéssel és annak marketingelésével szeretnének eladni.

Ami viszont sokak számára fontos lehet, az a világítás hiánya. Manapság a PC-s piacon dübörög az RGB láz, ennek azonban itt nyoma sincs. Semmiféle világítást nem kapunk, nem hogy RGB-t. Ez persze nem feltétlenül probléma, hiszen a headseteknél jelent ez legkevésbé problémát, mert a fejünkön tartva sok hasznát nem vesszük a világításnak. A kialakítás kapcsán még a kerek fülpárnákat emelnénk ki, melyek meglehetősen nagyon és kényelmesek, tehát az egyszerű, jól bevált irányok a praktikumban is megmutatkoznak.




Anyaghasználat

Ebben az árszegmensben azért már az anyaghasználat terén is elvárhatjuk a minőséget. Ezt a headset meg is üti, de túlzásba azért nem viszi. Alapvetően csupa műanyaggal van dolgunk, viszont a fejpánt fémből van, ahogy azt jó néhány riválisánál is megfigyelhettük. A fém "keret" alapvetően biztosítja a tartósságot és a megbízhatóságot, az pedig, hogy a fülünknél kívülről műanyag van, nem olyan nagy dolog.

A kábelek megerősítettek és fonott borítást kaptak, ami szintén remek hír, hiszen kevésbé sérülékenyek és néhány nagy név még ebben az árszegmensben is képes ezen spórolni. Összességében tehát ebben a pontban sem kell negatív véleményt megfogalmaznunk, de agyondicsérni sem fogjuk a terméket, hiszen inkább tisztes munkáról, mintsem kiemelkedő megoldásról beszélhetünk.




Hangminőség

A marketing sokszor képes helytelen elvárásokat megfogalmazni egy-egy gamer termék kapcsán. Ez a headseteknél is megfigyelhető, hiszen a "jobban hallom az ellenség" szöveget rengetegszer hallani. Aztán mégis van egy jobb játékos, aki egy sima mobilos vagy éppen egy Tuned In-Ear Pro szerű, multifunkciós és a miénknél jóval olcsóbb megoldással jobban teljesít a pályán.

Mielőtt a minőségbe belemennénk, fontos megjegyezni, hogy virtuális 7.1-ről van szó az Olivant Pro esetében, ami előrevetíti azt, hogy a fülükre rendkívül érzékenyek és hangmániások nem feltétlenül lesznek teljes mértékben elégedettek mondjuk egy-egy mozifilm alkalmával. Persze bármikor használhatjuk sztereó fejhallgatóként a terméket, így ez inkább csak egy kellemes extra, vagy erősebb kritikával élve, inkább egy piaci elvárás már ebben a kategóriában.

Sztereóban viszont meglehetősen kellemesen szólnak az 50mm-es vezetők, USB-s csatlakozással használva kimondottan hangosabb volt, mint sok közvetlen riválisa. Nagyon magas hangerőnél már érzékelhető némi torzítás is, de ez már tényleg olyan hangos, hogy inkább rossz, mint jó. Normál hangerőn játékra és multimédiás felhasználásra is abszolút korrekt headsetről beszélünk, mely az eddigi tapasztalataink alapján inkább a mezőny középső felében foglal helyet.

A Battlefield 1 csatamezején meglehetősen erőteljesen szóltak a robbanások, a CS:GO-ban pedig könnyen meg lehetett hallani az ellenfelek settenkedését. A Project Cars 2 autói is jól szóltak és a YouTube videók nézésénél sem voltunk elégedetlenek. Amit fontos még kiemelni a hangzás kapcsán az a kifelé szűrődő hangokkal kapcsolatos. Egy viszonylag csendes környezetbe nagyon sok zajt enged ki, mely bizonyos helyzetekben zavaró lehet a körülöttünk lévőknek. Befelé viszont nem enged, ami sok játékosnak fontos szempont és az olcsóbb megoldások rendre elvéreznek ebben.

Árazás és ár/érték arány

A headset 16.490 Ft-os áron kapható a Bluechip-nél, mellyel az elmúlt évek átrendeződése és a piaci viszonyok miatt a középkategória középére sorolható be. Jó néhány, sokszor csak a márkanévből élő brand árazza ennél jelentősen magasabban a hasonló tudású headsetjeit, így bőven van keresnivalója a Tesoronak ebben a szegmensben.

A majdnem 17.000 Ft nem kevés pénz, de a gamer perifériák piaca nem olcsó terület és sajnos nem is a kiváló ár/érték arányoktól híres. Ennek ellenére nekünk az Olivant Pro 7.1 egy kellemes csalódás volt, hiszen az egyszerű dolgok híveit még elérhető áron, magas fokú kényelemmel és a kategóriájához méltó hangminőséggel szolgálja ki.