powered by www.bluechip.hu

Dirt 4 – PS4 teszt

Nyeljük a port

by Sommendáré
2017. June 15. 10:41
Címkék: teszt, ps4, dirt, 4, rally
Nem véletlen, hogy eddig nem ápoltam közeli kapcsolatot, nem csak a Dirt játékokkal, de más versenyzős címmel sem. Utána olvasva kiderült, hogy a Dirt Rally elképesztően nehéz, és nem csak az egyszerű mókát kereső játékosoknak, hanem a komoly autóversenyző szerelmeseknek is. Bár nekik igazi kihívás volt, mindenki másnak egyszerűen túl nehéznek bizonyult. Szerencsére a Dirt 4 már mindenkinek élvezhető lesz.

A Dirt 4 legnagyobb pozitívuma, hogy mindenki meg fogja találni benne a saját ízlésének való játékmódot. Példának okáért itt vagyok én, aki nem egy nagy versenyzős fan, de ettől függetlenül szeretek ellötyögni, tesztelgetni magam, vagy csak döngetni ezerrel gyönyörű svéd tájakon, hogy aztán egy kanyarban beleszálljak a hó buckákba.



Minden a helyén van

De aki kifejezetten szereti a kihívásokat és igazi rally élményt keres, az sem fog csalódni. Rengeteg játékmódot kaptunk a Dirt 4-ben, amiben akár könnyű elveszni is, főleg az olyan laikusoknak, mint én.

A játék kezdetekor, a gamer és szimulátor módok közül kell választanunk. A különbség egyszerűen leírható. Aki inkább a kikapcsolódást keresi annak ott a gamer mód, de nincs annyira lebutítva, hogy büntetlenül száguldozzunk benne, míg a szimulátor azoknak való, akik tényleg szeretnek pepecselni a beállításokkal, és valóságosabb pályaélményeket szeretnének. Ez utóbbit választottam, pusztán azért, hogy megnézzem mennyire nehéz egy olyannak, mint én. Nos, ha nem akar belepiszkálni a részletekbe az ember, úgy is élvezhető, de tény, hogy ezt a módot ajánlom azoknak, akik szeretnek minden részletet beállítani a kocsikon, a pályákon.

A Dirt Academy módban gyakorolhatunk, elsajátíthatunk apróbb trükköket, vagy mint én, kiélvezhetjük a büntetés nélkül körkörös satufékezős mókát. Azt viszont el kell mondanom, hogy olyan sokat nem segít ez a mód, mint kellene, a kezdőknek kevésbé fogja a kezét, amit sajnálok, mert egy jobban megírt és megalkotott gyakorlópályával – pályákkal, könnyebben lehetne megszerettetni a játékot az újoncoknak.

A pályák szépek és minden faunát megtalálunk. Erdős, sivatagos és havas, azonban a pályák felépítése nem túl izgalmas, és kevésnek tartom a pályák számát és változatosságát is. Kedvenceim mindenképpen a svéd havas tájak és Wales erdőségei.





Ahogy az életben is, egy autós istálló csapatát, úgy a Dirt 4-ben a mi teamünket is fejlesztenünk kell/lehet. Teljesítjük a kihívásokat, és az eredményeinkért kapott pénzből próbáljuk meg fejleszteni autóinkat, embereinket. Ide minden beletartozik, a mérnökök, szerelők és egyéb csapattagok is. Ezeket nem részletezem tovább, hiszen bárki aki valaha nézett bármilyen autóversenyt, legyen rally nascar, F1 az tudja milyen aspektusait kell fejleszteni egy csapatnak ahhoz, hogy eredményesek legyenek. A szponzorok jelenléte is fontos, hiszen tőlük kaphatunk plusz támogatást, és ha elég jók vagyunk, felkerülhet matricájuk a kocsikra.

Kedvenc játékmódom a Historic Rally, ami nem sokban különbözik a simától, leszámítva, hogy régi típusú járgányokkal szállhatunk harcba. Mivel szeretem a régi kocsikat, pusztán ezért választottam többször ezt a módot. A Land Rush és a Rally Cross engem nem igazán fogott meg magának. Előbbi azért mert nekem túl sok a rázkódás, bár tud fun lenni a dolog, az utóbbi pedig nem elég kidolgozott és nincsenek új pályák hozzá.





Nem vagyok az a fajta, aki a grafikán szokott fanyalogni, hiszen amíg nem zavaróan rusnya, addig mit bánom én, hogy néz ki. Viszont itt néha a kidolgozatlan környezet ki tud dobni az élményből. Még a havas tájak a legszebbek… a fehér hóval nincs, sok meló gondolom. Viszont az erdős részeknél nagyon látszik, hogy nem igazán szép. Ahogyan az ember alakok és egyéb a környezetünkben található tárgyak is elég rondácskák tudnak lenni. A kocsik szépek, de biztos vagyok benne, ki tudtak volna hozni egy hangyányival többet a látványból.

Ezeket a kis hibákat leszámítva jól szórakoztam, és az biztos, hogy a Dirt 4 már nem csak az élvonalas szimulátor rajongóknak lesz megfelelő szórakozás, hanem olyanoknak is akik eddig távolról nézték a porfelhőket felkavaró rally versenyzős játékokat.