powered by www.bluechip.hu

Samsung Gear S3 okosóra teszt

by Attila
2017. May 23. 10:27
Címkék: samsung, okosóra
A piacon lévő okosórák egyik legnagyobb hátránya a rövid üzemidő, ami a kis méret hátulütője. Szerencsére a Samsung Gear S3 már 3-4 napos üzemidőt ígér és ezt a teszt idő alatt tartotta is!

samsung-gear-s3-classic-banner

Mit is csinál egy okos óra?

Az okosórák két fő csoportra oszthatóak. Az elsőbe a csak bluetooth-al kommunikáló eszközöket sorolhatjuk, ezekhez mindenképpen szükségünk van egy okostelefonra, amellyel kihasználhatjuk az óra funkcióit. A másik csoportba a sim foglalattal ellátott órák tartoznak, melyek önállóan is teljes értékű eszközök, és hívásokat is kezdeményezhetünk-fogadhatunk róluk. A Samsung Gear S3 mindkét formában létezik, tehát van sima bluetooth és sim-es verzió is.

Nézzük, mit tud az új generáció

Számomra egy óra kör alakú és ezt a Samsung is jól tudja. Gyönyörű Super Amoled kijelzővel látták el a Geart, amely kör alakban foglal helyet a Gorilla Glass3 üveg alatt. 1,3 hüvelykes, 33 milliméter átmérőjű panel 360 x 360 pixel felbontással bír és a kijelzője napfényben is olvasható marad. A kijelző akkor éled fel, ha magunk felé fordítjuk az órát, de beállíthatjuk, hogy folyamatosan mutassa az időt, persze ekkor számolnunk kell az akku drasztikus fogyásával. 

A kijelzőt egy gyűrű öleli körbe, amely az elődmodellen is megtalálható volt. Nagyon jó ötletnek tartom és igazából adja is magát a gyűrű és a funkciója. A gyűrű forgatásával lavírozhatunk a menüben vagy például zene lejátszás közben hangerőt adhatunk a kedvenc számunkra. Ez egyfelől jó, hiszen nem kell a kijelzőt nyomogatnunk, és látjuk, melyik menüponton vagyunk, vagy lépünk át, de másfelől a belépéshez vagy az elfogadáshoz akkor is rá kell böknünk a kijelzőre. 

samsung-gear-s3-classic-inhand

Az óra háza fémből készült és gyárilag egy jó minőségű bőr szíj jár hozzá, ami nekem éppen hogy csak megfelelő volt, de megvásárolható nagyobb méretben is. Persze a szíj csatlakozása szabvány méretű, így bármilyen nekünk tetszőre kicserélhetjük. Az óra jobb oldalán találunk két darab gombot, az alsóval beléphetünk a menübe, a felső pedig a vissza funkciót tölti be. Az eszköz alján a pulzusmérő érzékelőjét találjuk meg, ami alaphelyzetben fél óránként automatikusan mérte, hogy élek e még. 

Okosságok

Az órába szinte az összes létező funkciót belepréselték és még egy kis pluszt is. Ebből adódóan mindig van mit matatni rajta és szerencsére, bírja is a gyűrődést. A sebességről a Samsung saját fejlesztésű processzora gondoskodik, amely 2 maggal 1 Ghz-en üzemel és ez mellé kapunk 768 mb ramot és 4 GB memóriát, amelyből másfelet tudunk szabadon felhasználni.

OS-nek a Tizen 2.3.2 kapta meg az óra, amit teljesen az igényeinkre szabhatunk. A rendszer gördülékenyen és akadozás mentesen teszi a dolgát, minden alkalmazást egy szempillantás alatt indít, és futtat. 

Alkalmazásokat a Samsung áruházából tölthetünk le, de a legfontosabbak már az órán gyárilag telepítve vannak. Megtaláljuk a fitt alkalmazást, ami monitorozza a mozgásunkat. Például, ha ülő munkát végzünk és régóta nem álltunk fel, jelzi az óra, hogy mozogni kellene egy kicsit. Számolja a megtett lépéseket és nézi a szintkülönbséget is.

samsung-gear-s3-classic-front

A beépített GPS vevőnek köszönhetően még pontosabban meg tudja becsülni a megtett távolságokat, de a GPS-t használhatjuk navigálásra is telefon nélkül, ha letöltjük hozzá a megfelelő alkalmazást. 

Ha bejövő hívásunk van azt megjeleníti és felvehetjük vagy el is utasíthatjuk. Ha felvesszük, akkor az óra beépített hangszóróján halhatjuk a partnerünket és válaszolhatunk is neki a beépített mikrofonnak köszönhetően, bár ekkor mindenki hallja a beszélgetésünket. Minden bejövő üzenetet az értesítési oldalon jelenít meg, ez az óra mellet balra tekerve található meg és egy felcsúsztatással törölhetjük az értesítéseket. Amikor egy értesítés érkezik az órára, az egy rezgéssel tudatja velünk, de a kijelzőt csak akkor kapcsolja be, ha magunk felé fordítjuk.  

Természetesen a telefon a beállított ébresztéseket is jelzi, ha vele aludtunk, szóval ezt is kipipálhatjuk. A menügomb kétszeri megnyomásával a hangvezérlést aktiválhatjuk. 

samsung-gear-s3-classic-bottom

Óralapok 

Gyárilag vagy egy tucat óralap közül választhatunk, de azon belül több olyan is van, amit még magában is variálhatunk, úgy mit szín vagy megjelenített információ. Az egyszerű és elegáns óralapoktól a sport órák dizájnjáig minden megtalálható, de továbbiakat is letölthetünk természetesen. Megjeleníthetjük rajtuk az időjárást vagy az akku állapotát, de a magasságot és a páratartalmat is figyelemmel kísérhetjük. 

Végszó

A 380 mAh-s akkumulátornak és az intelligens energia gazdálkodási rendszernek köszönhetően kellemes, hogy nem kell minden nap töltögetni, de ha kellene, se okozna gondot, ha épp nem kirándulunk, mert gyárilag egy indukciós töltő állvány jár hozzá. Ebbe az állványba csak bele kell tennünk és egyből tölti is a készüléket. USB csatlakozás nincs rajta, így a töltés csak ezen keresztül lehetséges. Ilyenkor 90 fokban elfordul a kijelző és mutatja a töltöttség állapotát és az időt. A használatát könnyű megszokni a teljesen logikus menü elrendezésnek és az igen praktikus gyűrűnek köszönhetően. A funkciók felfedezésében kevés az egy hetes teszt idő, de a jót könnyű megszokni főleg ha magasan van a minőség érzet is. 

Két verzió létezik az órából a Classic-elegáns és a Frontier a sportosabb megjelenés kedvelőinek. Természetesen mindkét változat vízálló és valamennyire az ütést is elviselik. 

A Samsung Gear S3 okosórát a Samsung Magyarország biztosította számunkra.