powered by www.bluechip.hu

Teszteltük a Zalman belépőszintű gamer egereit

by Péter
2017. March 17. 08:52
Címkék: zalman, egér, gamer, gaming

zalman-egerek-teszt-banner

A játékosoknak szánt perifériák piaca évről évre egyre telítettebb, melynek az lehet az oka, hogy a csökkenő PC-s eladások mellett a gamer piac az, ami továbbra is dinamikusan növekszik és sokak szerint még rengeteg potenciált rejt magában. Persze a folyamatosan érkező új jelentkezők és a nagy óriások komoly csatájából nehéz kiemelkedni, de azért az évek alatt itt is kialakult már pár ismertebb és népszerűbb márka.

Azt is érdekes lehet megfigyelni, hogy más piacokon már elismert gyártónak számító vállalatok mennyire egyformán gondolkodnak. Kapásból egy tucat olyan gyártót lehetne mondani, amely hűtési megoldásokkal, számítógépházakkal és tápegységekkel foglalkozik igazán, de mellette a játékosoknak szánt perifériák piacán is jelen van. Mai tesztalanyaink is egy ilyen gyártó műhelyében készültek, hiszen a Zalman ZM-M201R és ZM-M401R párost próbálgattuk az elmúlt napokban.

zalman-ZM-M201R-and-ZM-M401R

A két periféria a visszafogottabb kategóriába tartozik, áruk is nagyon baráti és nem a 2017-es gamer trendekből kell kiindulni, ha reálisan szeretnénk őket megítélni. Az elmúlt 1-2 évben ugyanis óriási divat lett például az RGB LED világítás vagy az eSport-tal való reklámozás, ami kifelé nagyon szép képet mutat és valóban rengeteg emberhez juttathatja el a termékeket, de valójában magát a minőséget nem befolyásolja, ráadásul a sok marketing költség bizony a polcokon lévő és számunkra nagyon fontos árcédulákra is kihathat.

A Zalman visszafogottan reklámozza újdonságait, nem mennek bele az óriási szenzációhajhász versenyekbe, nem támogatnak dollármilliókkal neves eSport csapatokat, egyszerűen csak csinálják a dolgukat. Ezt tökéletesen leszűrhetjük a két tesztalany hazai árazásából, de szerencsére sokan túllátnak azon, hogy ami drágább, az biztosan jobb is. Persze tudni kell, hogy ki melyik ligában versenyez, így tesztünk célja nem az, hogy helyettetek döntsünk és vért izzadva meggyőzzünk titeket abban, hogy ez a páros jobb, mint egy négyszer annyiba kerülő Razer egér. Viszont nap mint nap kapunk olyan kérdéseket online és a boltjainkban is, hogy baráti áron valami megbízható egeret tudunk e ajánlani például kezdő játékosoknak vagy abszolút hobbi gamereknek.

Mert bizony nem mindenki szeretne 10-30 000 Ft-ot elkölteni egy egérre vagy billentyűzetre, viszont azt sokan tudják, hogy a legolcsóbb egerek számos ponton okozhatnak bosszúságot. Mindenképpen szükség van egy minőségibb szenzorra, esetleg némi extra gombra és az ergonómia sem utolsó szempont egy egérnél. Sokan úgy gondolják, hogy inkább az egérre és a headsetekre éri meg többet áldozni, hiszen a billentyűzetnél nem igazán mutatkozik meg a valós előny, amivel mi is egyetértünk.

zalman-ZM-M201R

ZM-M201R 

Kezdjük az olcsóbb és egyszerűbb modellel, mely egészen biztosan nem fogja megterhelni a pénztárcákat, hiszen 2000 Ft környékén vásárolható meg. Ennyiért persze csodákat ne várjunk, de a Zalman nagyon ügyesen megoldotta azt, hogy kevés pénzért is értéket adjon a vásárlónak és ne csak egy újabb "gagyi olcsó" megoldás legyen az asztalon. 

A 89 grammos egér külsőre sokban hasonlít a nála akár 10x többe kerülő megoldásokhoz, ergonomikus, a legtöbb tenyérbe jól passzoló külsőt kapott. Szerencsére számos keleti gyártóval ellentétben nem csicsázták túl a külsőt, letisztult dizájnnal van dolgunk, ami bizony a játékosok számára hatalmas előny. Nem akar más lenni ez az egér, mint ami valójában.

A kényelem mellett felhívnánk a figyelmet arra, hogy jobbkezes játékosokat célzott meg a Zalman, ami jól látszik azon is, hogy az egér bal oldalán kaptak helyet az extra gombok, míg a jobb oldalán semmit sem találunk. Ez szerintünk egyáltalán nem baj, hiszen ha mindkét oldalra tettek volna gombokat, akkor az egyik félnek sem lett volna teljesen kényelmes. A csatlakozás terén természetesen USB-vel van dolgunk, ám a kábel nem szövettel borított és nincs is megerősítve, amit ennyiért mondjuk nem is várhatnánk el.

zalman-ZM-M201R-and-ZM-M401R-products

A gyártó szerint játékhoz tervezett szenzort találunk az egér alján, de az 1000 DPI-s érzékenység nem pont erről árulkodik. Persze a jártasabbak már jól tudják, hogy a DPI érték nem minden, hiszen például Counter-Strike: Global Offensive-ben is a legtöbb profi 400 DPI-s érzékenységet használ a megbízhatóbb működés érdekében. Sajnos itt azonban nem állíthatjuk az érzékenységet, így valamivel kisebb értéket kell játékon belül megadnunk ahhoz, hogy kompenzáljuk a dolgot.

Ettől függetlenül nem nagyon tapasztaltunk hibákat, pontosan és folyamatosan érzékelt a szenzor és nem éreztük magunkat kevesebbnek, mint azok, akiknek az adatlapján 10-30 ezres egerek szerepeltek. Persze jól tudjuk, hogy nem csak az egér számít egy eSport játékban, a single player címek kapcsán pedig szintén nem lesz nehezebb dolgunk egy olcsóbb egérrel.

ZM-M401R

Néhány nap után át is tértünk a második tesztalanyunkhoz, melyen már talán a képek alapján is jobban tükröződik valamiféle "gamerség". A Zalman ZM-M401R abszolút az előző modell testvérének tekinthető, de jó néhány hasznos funkciót tud felmutatni nagyjából kétszer annyiért cserébe. Hangsúlyoznánk, hogy még mindig 4000 Ft-ról beszélünk, ami továbbra is egy nagyon versenyképes és sokak számára megfizethető összeg.

zalman-ZM-M201R-and-ZM-M401R-cables

Külsőre és a méreteket tekintve megegyezik a két egér, tehát itt is 118x65x35mm-es mérettel lehet számolni. Az M201R 89 grammja helyett azonban itt már 122 grammos súlyról beszélhetünk, ami jól mutatja, hogy a ház alatt bizony vannak változások. A legfontosabb talán az állítható érzékenységű Avago A5050-es szenzor, melynek érzékenységét 1000 és 2500 DPI között azonnal, az egérről állíthatjuk. Az aktuális DPI-t többszínű LED világítás tudatja a játékosokkal, a négy szint pedig 1000, 1500, 2000 és 2500 DPI. A DPI szintek mellett alapjáraton piros LED világítást is kapott az egér, méghozzá több pontján. Elől és hátul is ad ki egy kis fényt, de talán ezek lehettek volna erősebbek, viszont legalább így sem egy unalmas fekete egér az összkép.

Megemlítendő még a gumírozott oldallap, mely bizony a hosszú órák után is stabilan kézben tudja tartani az egeret, illetve az aranyozott USB csatlakozóval végződő, a biztonságos adattovábbításért zajszűrőt is tartalmazó kábel fonott, vagyis strapabíróbb és nehezebben kuszálódik össze. A Zalman arra is büszke, hogy Omron kapcsolót használtak, ami a legnagyobb gyártók ismérve és a megbízhatóság mellett az élettartamon is sokat dobhat.

zalman-ZM-M401R

Használat közben alapvető és hatalmas különbségeket nem érzékeltünk a két egér között, mindkettő szépen tette a dolgát. Extra gombokra egy FPS/TPS kedvelőnek nem igazán van szüksége, így főként ebben a körökben mozgó gamereknek ajánlanánk az egereket. A DPI állítási lehetőség és az ezzel járó némi hangulatvilágítás, illetve az Avago szenzor szerintünk mindenképpen megéri a kétszer akkora árat, hiszen még így sem vagyunk sehol egy agyonreklámozott gamer egérhez képest. 

A legfontosabb pedig az, hogy nem a periféria teszi a játékost. Persze egy golyós egérrel nehéz lesz felvenni a többiekkel a versenyt, de mai tesztünk is jól mutatja, hogy az olcsóbb mezőnyben is találunk jól összerakott, az első néhány évhez tökéletesen megfelelő egereket.