powered by www.bluechip.hu

Razer Kraken Pro V2: Kultikus profizmus

by Péter
2017. March 08. 12:02
Címkék: pro, gaming, kraken, razer
A Razer hosszú évek óta vezető márka a játékosoknak szánt perifériák piacán, palettájuk rendkívül széles és azon kevés vállalat közé tartoznak, akik bizony mernek újítani, kísérletezni. Az elmúlt pár évben több különlegességet is piacra dobtak, elég csak az általunk is tesztelt Razer Turret-re gondolni, de az újítások mellett a vállalatot régóta követő, példaértékűen hű felhasználói bázisra is gondolnak.

Mivel sok sok évvel ezelőtt mutatták be az első gamer perifériájukat, ezért óhatatlanul kialakult néhány ikonikus család, melyek bizony átestek már számos revízión, különleges kiadáson és vérfrissítést hozó újdonságon. Nemrég pont egy ilyen terméket kaptunk le a polcról, mely egyébként a Razer egyik legújabb gamer perifériája a piacon. A Razer Kraken Pro V2-ről van szó, mely az ikonikus Kraken széria legújabb tagja. A Kraken fülesek hosszú évek óta a piac meghatározó szereplői, igazi ikonoknak is tekinthetjük őket. A piaci igényeknek megfelelően a gyártó az elmúlt években igencsak kiszélesítette a kínálatát, de jutott idejük az alapdarabok frissítésére is. A Razer Kraken Pro V2 pont egy ilyen alapmodell, mely nélkül nehéz is lenne elképzelni egy 2017-es Razer palettát.

Ahogy már említettük, nem egy teljesen új modellről van szó, a vállalat mérnökei ugyanis a DeathAdder egerek után a korábbi Kraken headseteket vették le a polcról és tették a tervezőasztalra. A többes szám sem véletlen, hiszen ahogy az előző generációnál, tavaly ősszel is két újdonságot mutattak be egyszerre, hiszen a hagyományos jack-csatlakozóval szerelt, általunk most tesztelt Kraken Pro V2 mellett a virtuális 7.1-es térhangzást is felvonultató, USB csatlakozós Kraken 7.1 V2 is piacra került.

kraken-pro-v2-headsets

Egy perifériáról nehéz hosszú oldalakat írni, hiszen egy egér, egy billentyűzet, de még egy headset is viszonylag egyszerű darab, rengeteg technológiai megoldásról vagy hatalmas innovációról csak nagyon ritkán beszélhetünk. Sokkal inkább néhány alapvető, inkább a „felhasználói tapasztalatokhoz” köthető szempont alapján kell az ilyen termékeket megítélni, és az alábbiakban mi is így teszünk. Körbejárjuk persze a legfontosabb dolgokat, de inkább a praktikusságon és ésszerűségen alapuló „élménybeszámolót" szeretnénk írni.

A gamereknek szánt termékek kapcsán például a külső manapság egyre fontosabb, a headsetekre kivetítve pedig mégsem halljuk attól hamarabb az ellenfelet, ha oldalt világít a gyártó logója. A kényelem viszont valóban fő szempont, hiszen egy nap hosszú órákon át, összességében pedig akár több ezer játékórában is a fejünkön viseljük majd. Mindehhez hozzájönnek a technikai megoldások és az extrák, melyek könnyen fő döntési szempontokká léphetnek elő, hiszen manapság nagyon telített a piac, szoros a verseny.

Csomagolás és a Razer életérzés

Vágjunk is bele a valódi tesztbe és mivel mással kezdhetnénk is ezt, mint a dobozzal és azzal, amit a Razer nagyon jól csinál. Könnyen gondolhatnátok, hogy mit kell ezzel külön foglalkozni, kapjuk ki a dobozból, tapossuk azt össze és dobjuk be a szelektívbe. Ez akár egy általános folyamat is lehetne, de nem ebben a szegmensben és nem egy Razer terméket illetően. A felvázolt szituáció sokkal inkább az 5-10 000 Ft közötti kategóriában valósul meg nap mint nap. Egy Razer termék vásárlásakor két valószínű lehetőség áll fent. Vagy rendelkezünk már Razer termékkel, márka hűek vagyunk és szimpatizálunk a vállalat kultúrájával vagy  pedig az első termék hazavitele és dobozának megcsodálása után válunk a Razer család tagjává.

kraken-pro-v2-box

A vállalat egyik alapítója és jelenlegi vezetője, Min-Liang Tan merőben szokatlan filozófiát húzott rá a vállalatra. Ő maga is gyakran jelenik meg a rendezvényeken, közvetlen, a közösségi médiában rendkívül aktív és korán belátta, hogy a minőségi termékek ma már nem elegek, márkahűséget és hovatartozást kell kiépíteni, törődni kell a felhasználókkal. Itt nyugodtan álljatok meg, gondolkozzatok el azon, hogy mikor láttátok ti a Logitech vezetőjét a Facebook-on Logitech-es kenyérpirítót megosztani? Mikor láttátok a SteelSeries igazgatóját egy eSport rendezvényen rajongókkal beszélgetni? Na ugye?

És hogyan jutottunk el a doboztól a Razer életérzésig? A válasz igen egyszerű: kinyitottuk azt. Rögtön ott fogadott minket a „Welcome to the cult of Razer” felirat, mely azokat is rögtön elgondolkoztatja, akiknek ez az első Razer termékük, hiszen ezt a szlogent hamar össze tudják kötni a vállalat hozzájuk is eljutott közösségépítő, közvetlenségre építő filozófiájával. A zöld-fekete doboz egyébként semmi extrát nem kínál és a „törődés” sem abban mutatkozik meg, hogy a headset mellé rengeteg kis extrát pakol a dobozba a gyártó. A Kraken Pro V2 mellé ugyanis nem jár külön kis táska, törlőkendő vagy játékkupon, csupán egy hosszabbító kábelt találunk a dobozban.

Külső és minőség

A gamer vonalon főként, de úgy alapjáraton a PC-s szegmensben manapság hódítanak az extrémebb dolgok és a színek. Sokan például el sem tudnának képzelni egy 2017-ben is piacon lévő gamer terméket RGB LED világítás nélkül, de azt kell mondjuk, hogy itt az élő példa előttetek. A Razer Chroma világítási rendszer az egyik legjobb a piacon, de a vállalat üzletpolitikája már nem olyan baráti, mint felhasználókhoz való viszonyuk. A Kraken Pro V2 alapváltozata ugyanis nem rendelkezik ilyesféle világítással, a Chroma rendszer a 7.1-es Pro V2 kiváltsága. Ezen vélhetően a következő generáció már javít, hiszen idén még végképp „kötelezővé” válik az RGB LED-ek használata.

kraken-pro-v2-product-image

Akik ismerik a Kraken család hosszas történelmét, nem igazán fognak meglepődni az új változatot nézegetve. Külsőre nekünk rögtön az az érzésünk támadt, mintha a korábbi Kraken-t és a ManO'War családot gyúrták volna egybe. A vonalvezetést tekintve rendkívül egyszerű, letisztult darabról beszélhetünk, amit nagyon sokan szeretnek. Színorgiában sincs részünk, a fekete dominál, mely sokat segít abban is, hogy még prémiumabbnak tűnjön a termék. Persze nem mintha az anyaghasználattal nagy gondok lennének, nagyon rendben van a headset, a fekete szín mellett pedig az ikonikus zöld szín és a fehér is választható.

Az alumínium váz nagyon stabil és állítható fejpántban teljesedik ki. Recsegésnek, ropogásnak nyoma sincs, de ezt el is várjuk. A fejpánt felső részén bőrszerű anyagba vésve láthatjuk a Razer feliratot, két oldalt a vállalat logója került elhelyezésre, de feltűnési viszketegségben szerencsére nem szenvedtek a tervezők. Ami még hamar feltűnhet az a szokatlanul mély párnázás. Szó szerint elrejthetjük a fülünket a headsetben, ami szintén a kényelem miatt lett így megcsinálva. A műbőrrel borított fülpárnák szivacsozása tehát vastag, de nagyon puha, hosszú órák után sem vált kényelmetlenné a headset viselete. A nagyjából 322 grammos súly sem fogja a nap végén letörni a nyakunkat, kényelmes és minőségi headsetet szerettek volna készíteni és ez sikerült is nekik.

eSport

Az eSport manapság egy igen hangzatos szó a gamer világban. Melyik fiatal játékos ne szeretne dollármilliókért küzdő, jól fizetett, amerikai medencés gamer házban élő eSport sztár lenni. Ahogy jó néhány évvel ezelőtt a „gamer” jelző, úgy most az „eSport” szó az, amellyel kissé könnyelműen dobálóznak a gyártók. Azt már megszokhattuk az évek alatt, hogy manapság már rendkívül sok egyszerű terméket is „gamernek” hívnak a gyártók, csak hogy jobb minőséget vagy valami extrát sugalljanak a vásárlás előtt. Az eSport most hasonló kifejezés, egyből a legjobb minőségre, a sikerekre és az ígéretes jövőre gondolhatunk.


A Razer állítása szerint a Kraken Pro V2 az eSportolók számára is tökéletes választás, ami a marketing kapcsán is nagy hangsúlyt kapott. A termék razerzone-os oldala rögtön a háromszoros LoL világbajnokkal és a Street Fighter V legjobbjaival reklámozza a headsetet. A marketingtől eltekintve egyébként nézzük meg, hogy mire is vágynak a profi játékosok. Kényelemre: A hosszú órákon át tartó küzdelemben fel sem kell tűnnie, hogy a headset rajtunk van, az a legjobb, ha úgy érezzük, mintha a testünk része lenne. Strapabíróságra: Nap mint nap használjuk, akár órákon át, megyünk különféle lanokra, visszük át a haverhoz...ezek mind-mind próbára teszik a periféria minőségét. Minőségre: Tudjuk, hogy nem a headsettől lesz valaki a legjobb, de bizony nem árt időben meghallani az ellenfelet vagy a lehető legtisztábban kommunikálni.

Nos, a Razer Kraken Pro V2 ezeknek a feltételeknek szinte tökéletesen megfelel. Kiváló anyaghasználat, kényelem, praktikusság és minőségi hangzás jellemzi, bár az utóbbi kapcsán azért felemás érzéseink lehetnek és ugye ez pont a teszt szubjektív része.

Hang és Kommunikáció

A sztereó hangzást kínáló 3,5 milliméteres jack-csatlakozóval szerelt újdonság a kialakításából adódóan nem csak a számítógépes játékosoknak lehet jó választás. Az Xbox One és PlayStation 4 konzolok mellett szinte mindennel kompatibilis, amivel egy egyszerű fül/fejhallgató. Ezt az USB-s riválisok nem mindig mondhatják el magukról, ráadásul a legtöbb headset virtuális 7.1-et kínál, melyek a mai napig szinte használhatatlanok.

Mi tehát nem bántuk az egyszerű csatlakozást, a PC-s gamereknek pedig egy hosszabbító kábel is van a dobozban, ami egyben biztosítja a mikrofon csatlakozását is. Azt fontos megjegyezni, hogy a 3,5mm-es jack egy L-alakú csatlakozót kapott, ami strapabíróbb, mint az egyenesebb társaik, így például az okostelefonokhoz is praktikusabb. A régimódi csatlakozó egyetlen hátránya az, hogy nagyban rá vágyunk utalva az alaplapi hangkártyára, ami két felhasználó között bizony akár komolyabb különbséget is jelenthet.

kraken-pro-v2-product-image2

A megerősített kábelen egyébként egy praktikus hangerőszabályzót is találunk, nekünk tetszett, hogy kisebb darabról van szó, nem akad be semmibe, nem csapjuk oda az asztalhoz és hasonlók. A hangminőség értékelését kezdjük a kommunikációval, vagyis a mikrofonnal. A kihúzható mikrofont egyrészt praktikus, másrészt a strapabíróságot erősíti, hiszen nem tesszük ki állandó veszélynek. Tapasztalataink alapján tiszta, érthető hangot továbbít, a mezőny minőségibb megoldásai között szerepel. Átlagos videó vagy hanghívásra és játékon belüli vagy például TeamSpeak-en keresztüli kommunikációra is tökéletesen alkalmas, társainknak nem lesz panaszuk.

Az előző Kraken-hez képest az egyik nagy változás a hangzásvilág kapcsán történt. A korábbi 40mm-es vezetőket ugyanis 50 milliméteres megoldások váltották, ami örömteli. A headset egyértelműen játékra lett hangolva, ami érthető, hiszen gamer brandről beszélünk, de pont a Razer az, aki több fronton is támogatja a perifériák „lifestyle” használatát. Ennek ellenére zenei fronton nincs a legjobbak között, volt már pár zenei téren jobban teljesítő gamer headsettel dolgunk. Persze nem arról van szó, hogy a gépen tárolt vagy YouTube-on elérhető zenékre ne lenne jó, de például nem leszünk lázba attól, amit egy mobilra kötve az utcán teljesít.

kraken-pro-v2-box2

A játékok alatt már más a helyzet. A robbanások nagyot szólnak és a „hangulatteremtés” is nagyon jól el lett találva. A játékban való elmélyülésben fontos szerepe van a headseteknek, egyfelől a játék hangjainak pontos és élvezetes átadásában, másfelől pedig a háttérzaj kiszűrésében. A Kraken Pro V2 mindkettőben jól teljesít, messze túlmutat a kopott, dobozos hanggal érkező riválisainál, de kiemelkedőt nem nyújt. Árban és a tudását tekintve is rengeteg riválisa van, nehéz lenne komoly különbséget meghatározni a piac legjobbjai között.

Összegzés

Reméljük sikerült többet mutatnunk, mint egy átlagos perifériateszt, teletűzdelve lényegtelem specifikációkkal és számokkal. A „gamerség” valóban többről szól, mint egy jelző azokra, akik sokat játszanak és nem foglalkoznak mással. A Razer azon gyártók közé tartozik, akik sokat tesznek a közösségért és teljesen más szemszögből nézik a dolgokat. Persze a marketing gépezet náluk is dübörög, az árazás terén egyáltalán nem olyan barátiak, de mindez szükséges ahhoz, hogy ez a Razer az a Razer legyen, akinek tesztjében nem csak unalmas számokkal kell dobálóznunk.

Ha megtetszett a Razer Kraken Pro V2, nálunk természetesen meg is vásárolható a headset.