powered by www.bluechip.hu

Feltámadt az AMD: Íme minden fontos információ az új Ryzen processzorokról

by Péter
2017. February 28. 11:16
A processzorok piacán az elmúlt jó pár évben nem tapasztalhattunk különösebb izgalmakat, melyben az AMD és az Intel is egyaránt hibás. Az AMD hosszú évekig nem nyúlt hozzá a kínálatához, teljesen „elavult” chipkészletet és néhány processzort kínáltak mindössze a vásárlók és a partnerek számára. Az Intel ugyan minden évben hozta a kötelező újdonságokat, ugyanakkor érződött rajtuk, hogy komoly rivális hiányában nem erőltetik az innovációt.

AMD Ryzen processzor beépítve alaplapba

A két gyártó tehát nyíltan lelassította a processzorok piacának fejlődését, ez azonban 2017-ben véget ért. Már 2016-ban lehetett tudni, hogy az idei év más lesz, hosszú idő után új izgalmak, rengeteg új termék és nagy verseny várható a piacon. Ezt leginkább az AMD-nek köszönhetjük, hiszen hosszas fejlesztési ciklus után a napokban piacra kerülnek az első Ryzen-szériás processzorok. A részletes teszteredmények, pontos árak és elérhetőségi dátumok még nem ismertek, így az alábbi sorokban inkább egyfajta „körbejárásra” invitálunk titeket. Megnézzük, hogy hogyan is épül fel a kínálat, mekkora fejlődésre számíthatunk, milyen egyéb vonzata van az új szériának és mit reagálhat erre az Intel.

A Ryzen széria felépítése

Kezdjük is rögtön azzal, hogy hogyan épül majd fel az AMD Ryzen széria. Azt már tudjuk, hogy az Intel-hez hasonlóan ők is 3 fő részre bontják a családot. A belépőszintet a Ryzen 3-as képviseli majd, a középkategóriát a Ryzen 5, a legfelsőbb szegmenst pedig a Ryzen 7. A számok bizonyára ismerősek lehetnek, hiszen az Intel esetében is pont i3-ról, i5-ről és i7-ről beszélhetünk. Az Intel-hez hasonlóan az AMD is szépen elosztotta az új fejlesztéseit, minden családban több újdonság kap majd helyet. Összesen 17 újdonságra számíthatunk idén, de az év végéhez közeledve ez a szám tovább nőhet.

A Ryzen 7-es szériát három taggal indítja a vállalat, melyek az AMD Ryzen 7 1700, AMD Ryzen 7 1700X és az AMD Ryzen 7 1800X neveket viselik majd. Mindhárom megoldás nyolcmagos és 16 szálas, az L3 cache mérete pedig szintén megegyezik: 16MB. A legnagyobb különbségek az órajelekben vannak, hiszen a Ryzen 7 1700 3.0GHz-es alap és 3.7GHz-es Turbo órajelet kapott, míg a Ryzen 7 1700X 3.4GHz-ről indul és 3.8GHz-es Turbo-t tud felmutatni, a Ryzen 7 1800X pedig 3.6GHz-ről startol és 4.0GHz-es Turbo-val rendelkezik. Ezek nem tűnnek óriási különbségnek, de az utóbbi két modell nevében nem véletlen az az „X”. Az XFR technológia ugyanis a Turbo órajelek fölé röpítheti a Ryzen 7 1700X és Ryzen 7 1800X párost. A TDP fogyasztási érték az említett két, erősebb processzornál 95W-ban lett meghatározva, míg a Ryzen 7 1700 65W-os TDP értékkel bír.

AMD Ryzen processzor működés közben

Őket követi a Ryzen 5-ös család, melynek legerősebb tagja az AMD Ryzen 5 1600X lesz. A hatmagos megoldás 12 szálon fut, az L3 cache mérete 16MB, a TDP pedig itt is 95W. A sebesség terén 3.3GHz-es alap és 3.7GHz-es Turbo értékekre számíthatunk, de ennél feljebb is mehetünk majd az XFR technológiával. Az AMD Ryzen 5 1500 szintén 6 magos/12 szálas lesz 16MB L3 cache és 65W-os TDP érték mellett. Az órajelek terén 3.2GHz-es alap és 3.5GHz-es Turbo értékekről beszélhetünk. Az AMD Ryzen 5 1400X már a 4 magos megoldások táborát erősíti 8 szállal, 8MB L3 cache és 65W-os TDP érték mellett. Az „X” ott van a nevében, vagyis a 3.5GHz-es alap és 3.9GHz-es Turbo értékek fölé is mehetünk majd. Az AMD Ryzen 5 1300 3.2GHz-es alap és 3.5GHz-es Turbo értékei mellé 8MB L3 cache és 65W-os TDP érték társul.

A belépőkategóriát képviselő Ryzen 3 családból két tagról lehet részletesebb információkat tudni. Az AMD Ryzen 3 1200X szintén négymagos, de nincsenek extra szálak. A 3.4GHz-es alap és a 3.8GHz-es Turbo értékek az XFR technológiának hála nem a végső határt jelentik, a 8MB L3 cache és 65W-os TDP pedig teljesen rendben van. Az AMD Ryzen 3 1100 szintén a 4mag/4szál csoportból jött, a 3.2GHz-es alap órajele mellé 3.5GHz-es Turbo érték tartozik, az L3 cache 8MB, a TDP pedig 65W.

Így felsorolva egyáltalán nem lehet panaszunk az újdonságokra, mindhárom kategóriában remek megoldásokat kínálnak. Sokan viszont nem lesznek boldogok a következő soroktól. Az AMD ugyanis nemrég egy dedikált rendezvényben mutatta be a Ryzen 7-es széria tagjait, melyek már előrendelhetőek és március első napjaiban a boltokba is megérkeznek. A Ryzen 5 és Ryzen 3 azonban csak néhány hónap múlva kerülhet piacra, vagyis akik az alsóbb szegmensben nézelődnének, azoknak még várniuk kell. A Ryzen 7 bemutató kapcsán legalább a legdrágább modellek európai árazására is fény derült, de ez sem lesz a boldogságunk forrása. Amerikában ugyanis a AMD Ryzen 7 1700 329 dollárba kerül majd, a AMD Ryzen 7 1700X 399 dolláros ajánlott árat kapott, a AMD Ryzen 7 1800X pedig 499 dolláros árával éppen hogy befért az 500 dolláros lélektani határ alá. Ehhez képest Európában 559 euró környékén debütál majd az 1800X, az 1700X 449 eurós, az 1700 pedig 359 eurós ajánlott árat kapott.

AMD-ryzen-processzor-igényes-csomagolásban

Alaplapok

Arra is felhívnánk a figyelmeteket, hogy akit meggyőzött a Ryzen széria és váltani szeretne, annak bizony számolnia kell az egyéb járulékos költségekkel. Teljesen mindegy, hogy korábban is AMD processzort használtunk, vagy éppen az Intel világából váltanánk, új alaplapra lesz szükségünk. Az új processzorok ugyanis új AMD chipkészleteket igényelnek, új foglalatot és nagy valószínűséggel új hűtőt. A chipkészletek már jó ideje az alaplapgyártóknál pihennek, akik végre az AMD vonalon is bővíthetik a palettájukat, hiszen az elmúlt években csak nagyon kevés új AMD-s alaplap került a boltokba, ami a régi fejlesztések és a viszonylag alacsony kereslet miatt érthető is. A Ryzen 7-es processzorok rajtjával azonban rengeteg új alaplap kerül piacra, a Ryzen 5 és Ryzen 3 debütálásakor pedig újabb dömpingre számíthatunk.

A vállalat partnerei az AM4-es foglalatra építkezhetnek, mely köré négy chipkészletet készített az AMD. A felsőbb szegmenst az X370-es megoldás képviseli majd, vélhetően ez kap helyet a legtöbb játékosoknak szánt alaplapon és az egyéb felsőkategóriás szériákon. A középkategóriát a B350-es chipkészlet képviseli, mely szintén felbukkanhat pár olcsóbb gamer alaplapon, míg a belépőszintet az A320-as és A300-as megoldások jelentik. A chipkészletek számos közös újítást és nagy előrelépést hoznak a korábbi platformokhoz képest, de házon belül is vannak fontos különbségek. Nagyon fontos, hogy minden újdonság DDR4-es memóriát igényel, ami már egy ideje jelen van a piacon, ám előnyeit eddig csak az Intel felhasználói élvezhették. Ez nagy fordulat, sokat lendülhet a memóriapiac, csökkenhetnek az árak és számos új modell jelenhet meg. Ugyanakkor extra kiadást is jelent ez a váltás, hiszen nem vehetjük ki a régi gépünkben tanyázó DDR3-as modulokat és rakhatjuk be azokat egy új AM4-es Ryzen gépbe.

Házon belül is vannak fontosabb különbségek, melyek döntés elé állítják a felhasználókat. Bizony sok tízezret lehet majd spórolni az olcsóbb alaplapokkal, amit például egyel jobb processzora lehetne költeni, de azért ne feledjük el, hogy egy új Ryzen konfigurációval hosszú távra tervezhetünk. Akik például húzni szeretnék majd a processzort, grafikus kártyát és akár a memóriát, azok számára csak az X370-es vagy esetleg még a drágább B350-es alaplapok jöhetnek szóba, lejjebb már nem igazán támogatott az OC. Akik két NVIDIA kártyát kötnének SLI-be, azok pedig csak is kizárólag az X370-es chipkészletre építkező alaplappal tudják ezt megtenni. Vannak tehát fontos különbségek, melyekre érdemes figyelni és előre kitalálni, hogy milyen grafikus kártya kerül majd a gépbe, meddig szeretnénk bővítés nélkül használni a gépet és pontosan mik is az igények.

MSI-X370-és-az-AMD-Ryzen

Egy ilyen lehetőséget egy alaplapgyártó sem hagyna veszni, így már a rajtkor felsorakozik szinte az összes ismert gyártó. Többek között az ASUS, a Gigabyte, az MSI, az ASRock és a Biostar is mutatott már be új AM4-es alaplapot, a jó hír pedig az, hogy annak ellenére, hogy csak a Ryzen 7-es széria indul útnak a napokban, nem csak a drága X370-es megoldások kerülnek velük együtt piacra. Olyan ismert nevek térnek így vissza az AMD-s fronton, mint például az ASRock Taichi, az MSI XPower, a Gigabyte Gamig vagy az ASUS Republic of Gamers család. A méreteket tekintve szintén változatos lesz az induló kínálat, hiszen az ATX modellek mellett biztosan tudjuk, hogy micro-ATX méretű megoldások is piacra kerülnek, vagyis az egészen jó TDP értékkel bíró Rzyen 7-es megoldásokat akár egy kompaktabb, konzol-gyilkos gépben is bevethetjük.

Hűtés

A hűtés nagyon fontos egy számítógép kapcsán, ezen a terülten pedig nem biztos, hogy új megoldást kell vásárolnunk. Az AMD ugyanis több mint 15 gyártóval működött együtt annak érdekében, hogy a rajtkor számos friss modell álljon a vásárlók rendelkezésére, illetve a korábbi modellek kapcsán is jó néhány gyártó ígérte azt, hogy támogatni fogják az új platformot. Persze jó néhányan szeretnének megmaradni a gyári hűtőknél, bár az még kérdéses, hogy pontosan hogyan is kínálja majd azokat az AMD. Lehetséges, hogy a processzorok mellé nem kapunk hűtőt, azt nekünk kell majd külön megvásárolni, innentől kezdve pedig teljesen szabad kezet kapunk. Vízhűtés vagy léghűtés, AMD vagy harmadik fél, teljesen mindegy, a hűtési piac készen áll az új processzorok fogadására.


Azért ne menjünk el szó nélkül az AMD új hűtői mellett, hiszen a jó néhány évvel ezelőtti gyári megoldásokhoz képest óriási a javulás. A kiszivárgott képek és információk alapján 3 léghűtőt készítettek a Ryzen processzorokhoz, melyek a 65, illetve 95W-os TDP értékekhez lettek igazítva. A legdrágább és egyben legnagyobb hatékonysággal bíró modell pedig személyre szabható RGB LED világítást is kapott, ami egy „gyári” hűtőtől igencsak kellemes extra. Sajnos ezek árazása és beszerzésének mikéntje nem ismert, de jó látni, hogy a processzorok kapcsán a kiegészítők fejlesztésére is fordított figyelmet az AMD.

Mit reagál az Intel?

Az Intel korábban bemutatta már az újabb processzorait, melyek igazán jelentős javulást továbbra sem hoztak, az AMD Ryzen család azonban egyértelműen félelmetes lehet a számukra. Még a megjelenés előtt számos összehasonlítás szivárgott ki, illetve a napokban megtartott AMD sajtóeseményen is jelen voltak az Intel megoldásai, hiszen többféle konfigurációt hasonlíthattak össze a sajtó munkatársai. Az eredmények az Intel-re nézve nem túl hízelgőek, hiszen a jobb áron érkező AMD Ryzen 7-es processzorok jobban teljesítettek, mint az Intel drágaságai.

AMD-vs-Intel

Piacra elméletileg március 2-án kerülnek a processzorok, vagyis a tesztelői embargó is ekkor járhat le. A napokban tehát sorra jelennek majd meg az összehasonlító tesztek, a különféle Benchmark programok mellett sokan vélhetően több játékban is kipróbálják majd az újdonságokat, így tiszta képet kaphatunk az új erőviszonyokról.

Az Intel egyébként gyorsan nem tud érdemben reagálni, hiszen nem hisszük, hogy piackész állapotban sorakoznának a legújabb fejlesztések. Az egyetlen dolog, amivel javíthatnak a helyzeten az az ár. A jelenlegi generáció meglehetősen drága, pláne az új Ryzen chipkészletek árcéduláival összevetve. A napokban több helyen is felmerült, hogy komolyabb árcsökkentéseket vezet be az Intel, néhány külföldi webáruházban pedig már meg is mutatkozott a döntés eredménye. Az Intel Core i7 7700K korábban 380 dollár környékén mozgott, melyből 80-at rögtön lecsaptak, így az egyik legerősebb megoldásuk rögtön befért 300 dollár alá, de további 30-80 dolláros árcsökkentést figyelhettünk meg a többi terméküknél is.

Összegzés

Piacra ugyan még mindig nem került a teljes Ryzen paletta, máris óriási izgalmakat hozott a processzorok piacára. Érezhető, hogy felpezsdült az egész szegmens, rengeteg új alaplap érkezik, nő a verseny az alaplapgyártók és az Intel-AMD között is, ami a felhasználókra nézve akár jobb árakkal is kecsegtethet. Minden jel arra utal, hogy nagyon megérte várni az új AMD processzorokra, ezek után pedig az Intel-re szegeződhetnek a szemek, hiszen itt már nem lesz elég egy 10-15 százalékos javulás a következő generációnál. Részükről komolyabb újításokra van szükség, az AMD pedig itt nem állhat meg, reméljük a Ryzen 5 és Ryzen 3 is számos remek processzort hoz majd magával, a következő generációk pedig még ezen is túlmutathatnak majd.