powered by www.bluechip.hu

Gremlins, INC

Korrupció, lopás, idegbaj

by Sommendáré
2016. December 01. 13:18
Címkék: , inc
Ez az a játék ahol, ha nem te vagy a legnagyobb rohadék a képzeletbeli asztalnál, akkor te leszel az első, aki kiesik a játékból. A Gremlins összetett stratégiát igényel mindenkitől, és ugyanennyi gátlástalanságra is szüksége lesz annak, aki nyerni akar.

Egy steampunk világú táblás játékot kapunk ahol ocsmány, sunyi gnómok igyekeznek egymást megrövidíteni. Mondhatni a csalás teljesen legális ebben a játékban, aki játszott már mondjuk Munchkinnel  az tudja, miről beszélek. A Gremlins elképesztően összetett játék, az ellenfeleken kívül pedig a szerencsét is erősen számításba kell venni, és nem csupán a kockadobásnál.

Gnómjaink nem csak pénzre utaznak, a politikai hatalom és a presztízs mind kulcsok a győzelemhez.


Hat játékosra tervezték a játékot, mind single mind multiplayer módban. Nem kell mondanom, hogy a legizgalmasabbak az emberek elleni meccsek, azonban az AI ellen lehet gyakorolni… már amennyire. Akkora a szerencse faktor a játékban akár a rulettben. A játékosok mind hat kártyával rendelkeznek, amelyeket a pályán való mozgásra vagy egyéb akciókra használhatnak fel (a kártyákat ugyanabból a pakliból pótolja az összes játékos).

Játszhatunk totális pontszám eléréséig, mehet időre a játék vagy meghatározunk x kört. Választhatunk rankolt és sima meccsek között. A lehetőségek tárháza elég nagynak mondható, ha játékmódot keresünk.

Hogy mennyi ideig tart egy játék? Ez sok mindentől függ. Elsősorban a játékmódtól. Egy gyors duel lezavarható húsz perc alatt, hiszen ott van egy meghatározott (20) pontszám, amit el kell érni. De egy négyfős, hatvan pontos session akár két órán keresztül is eltarthat.

Stratégia a lelke mindennek

Választhatunk a hosszú távú és rövidtávú stratégia között. Ez attól függ, hogy miként használjuk a kártyáinkat, melyekből szintén több fajta van (állandó, normál, titkos, bűnöző). Mi döntjük el, miként használjuk ezeket. Mozgásra és nyersanyag gyűjtésre, vagy inkább szabotálni szeretnénk az ellenfelet, illetve valamilyen módon terelgetni, becsapni stb.

Általánosan a játék első felét építkezéssel a nyersanyagok gyűjtésével és azok lelőhelyének felügyeletével fogjuk tölteni, míg a másodikat az ellenfelek piszkálásával. Letartóztatással, korrumpálással vagy egyszerűen lopással igyekszünk őket visszatartani. Ki milyen utat választ. De akár viszályt is szíthatunk két ellenfél között, számomra ez a legélvezetesebb.

A Gremlins hihetetlen meglepetéseket képes okozni. Egyik körben nekünk kedvez a szerencse, a következőben már be is zártak minket, kiiktatva elég hosszú időre a játékból. De bármikor fordíthatunk a játék menetén. A játék egyik szépsége, hogy nincs eldőlve még az utolsó pillanatokban sem, hogy végül elbuktunk vagy nyertünk. Nagyon ritka az, hogy valaki annyira elhúzzon pontokban, hogy ne tudjuk utolérni. 

Éééés ez a kijelentésem tartott addig, amíg nem mentem néhány ranked meccset. Itt azért meg-megjelenik egy olyan orosz játékos, aki annyira jól használja ki a játék adta lehetőségeket, hogy jó párszor kaptam idegbajt. Volt, hogy a játék felét börtönben vagy meglopva töltöttem. Nem tudom ajánlani azonnal tehát a ranked játékot, csak azoknak, akik már nagyon ráéreztek a game dinamikájára. Jah és kiismeri hamar az ellenfeleit.

A játék nagyon ütős dizájnt kapott. Az erősen képregényszerű grafika tökéletes a játszható karakterekhez, meg úgy egyáltalán jól adja vissza ezt a steampunk világot, amiben a Gremlins játszódik. A kártyák, a tábla, a menü, mind-mind nagyon jól néz ki. Külön dicsérendő a játék zenéje, amit egy orosz hölgy Dj készített a játék számára. 

A Gremlins, Inc. nagyon rétegjáték, annak viszont meglepően jó. (a játékhoz több kiegészítő is érkezett ezek a : Uninvited Guests, Automated Competitors és az Astral Gramblers)