powered by www.bluechip.hu

Gigabyte Gsmart Guru G1 Teszt

Leteszteltük a Gigabyte Guru G1 névre hallgató készülékét

by Blake Dashed
2014. September 19. 09:04
A Gsmart Magyarország jóvoltából kaptuk kézhez a Guru G1-es készüléket.
Mi van a dobozban?

A doboz egy egyszerű kialakítású fiókos rekesz, amiben minden helyet kapott. Legfelül a fekete telefon helyezkedik el, alatta a használati útmutatók, fehér színű töltőfej, adatkábel s az "agybadugós" fülhallgató. A telefon finom, puha szivacsszerű anyag fogja közre.


 
Kijelző:

A készülék 147 x 72,1 x 7,2 milliméteres és 158 gramm tömegű. Első tapintásra is érezhető, hogy "ez valami más". Az anyaghasználat, összeszerelés minőségét érzi az ember amikor elkezdi nyomkodni. A súlya is árulkodik, hogy nem csak műanyag s üveg található benne, hanem jócskán akad itt fém is. A telefon elejét a kijelző uralja ami 5"-os Full HD és 1920x1080-as felbontással büszkélkedhet. Sajnos a a telefon alján s tetején sok a kihasználatlan hely, ennek eredménye, hogy nagyon hosszúkásnak tűnik a készülék. No persze ez nem annyira vészes, sőt. De a kijelző körüli részen spórolni lehetett volna egy picit.

Külső:

A telefon felsőrészéén foglal helyet az előlapi 5 megapixeles kamera és a beszédhangszóró, valamint a távolság- és fényérzékelő szenzorokat, az alsó részen pedig három érintésérzékeny gomb található, szerencsére van háttérvilágítás, ám ennek ideje nem állítható.

A Guru G1 a lehető legjobb megjelenítők egyikét kapta meg, vagyis egy 5 hüvelykes, Full HD, azaz 1080 x 1920 pixel felbontású IPS-LCD panelt. Ahogy már korábban említettem. A kijelző szépségére nincsenek szavak. Gyönyörűen jelennek meg a színek a fényerő is nagyon rendben van és tényleg elképesztő a megjelenítő képe. 
Bal oldalon találjuk a hangerőgombokat s a bekapcsológombot is. Furcsa az elhelyezkedés, de semmiképp sem kényelmetlen. Jobb kézbe tartva a készüléket kifejezetten jó döntés volt.

A hátlap legnagyobb része fém, egyedül alul és felül találunk egy-egy centiméteres műanyag elemeket, amik valószínűleg az ide szerelt adatkommunikációs eszközök szabad jeláramlása miatt készültek plasztikból. Mindkét anyag matt felületet kapott. A kamera egy kicsit kitüremkedik a hátlapból, négyzet alakú fém kerettel vették körül. Asztalra helyezve ezen fekszik a telefon. Továbbá itt található még a  hangszóró, ezt a hangzás érdekében két kis „tartó” emeli meg egy fél milliméterrel. De hívhatjuk pöcöknek is (:

Teljesítmény:

A Gigabyte-nál a 28 nanométeres csíkszélességű és ARMv7 architektúrájú MediaTeK MT6589T lapkakészletre esett a választás. A "T" betű a turbó szó rövidítése, vagyis az alap verzióhoz képest némileg emeltek a négymagos processzor órajelén, így most már a Cortex-A7 magok 1,5 GHz-en tudnak dolgozni. A grafikus gyorsító szerepét a PowerVR SGX544MP látja el, ami viszont ennél is jobb hír, az a 2 GB-nyi RAM megléte. A belső tárhely 32 GB, microSD kártyával való bővíthetőségre nincs lehetőség, bár többnyire ez az adatmennyiség is elegendő lesz.

Szoftver:

A telefon szoftveréről nem tudunk igazán sokat beszélni. Egy mezei (stock) Android 4.2.1 (Jelly Bean) dolgozik rajta. A változás benne az Audio profilok menüpont és a Kingsoft Office irodai alkalmazás, aminek a segítségével olvashatunk s írhatunk is dokumentumokat, táblázatokat. 



Az Audio profilokban személyre szabhatjuk az üzemmódokat a szerint, hogy épp hol vagyunk: Tárgyalás, Utca, Csendes stb.

Kamera:

A telefon hátulján egy 13 megapixeles kamera kapott helyett. A pixelszám csábító és, ha figyelembe vesszük, hogy nem egy olyan gyártóról van szó, akinek a fő profilja a telefongyártás, akkor a képek is elég jók. Természetesen lehetne jobb is, de a Play Áruházból tölthetünk le pár hasznos alkalmazást amivel még több funkciót érhetünk el. De így sem kell szégyenkeznie, mert nem csak a tudása kielégítő, de a színek feldolgozása is.

Expozíció, színhatás, jelleg, fehéregyensúly, GPS helyzet, arcfelismerés, önkioldó, sorozatfelvétel, képméret, előnézet fajtája mind-mind egy-egy almenüpont, de nem maradt ki a panoráma, a HDR és a videofelvétel sem, ami egyébként 1080p felbontásban történik.

Pár teszt kép (betévedtünk a telefonnal egy virágnagykereskedésbe, ahol bőven volt színáradat) :





Konklúzió:

Nem szabad elmenni a fontos tény mellett, hogy MINDEN Gsmart készülékre 2 év garancia jár. Természetesen a Guru G1-re is. A frissítéseket is kapnak a készülékek, a 4.2.1-ig. Ha követed a Gsmart hivatalos Facebook oldalát, akkor azonnal értesülhetsz a legfrissebb hírekről és újdonságokról. A telefon nekünk nagyon tetszett.  Ennyi pénzért ilyen kijelzőt nem igazán kapunk. S nem szabad megfeledkezni a háttértárról és az akkumulátor sem.

Specifikáció:

OS: Android 4.2 (Jelly Bean)

CPU: 1.5GHz Quad-Core MediaTek MT6589T (4 magos)

Kijelző: 5" IPS, 1920 x 1080 pixels (Full HD)

Memória: 2GB

Belső tárhely: 32GB (nem bővíthető)

1 normál sim foglalat

Wi-Fi 802.11 b/g/n - Bluetooth 4.0 - 3G - GPS

Kamera: Előlapi: 5MP - Hátlapi: 13MP with AF & LED Flash Light

Méretek/Súly: 147 x 72.1 x 7.2 mm / 158g (akkumulátorral)

Akkumulátor: Li Polymer 2500mAh

Csomag tartalma:

- GSmart Guru G1 telefonkészülék (beépített akkumulátor)

- 1 db kijelzővédő fólia

- Sim kiszedő tű

- Fülhallgató (agybadugós)

- microUSB kábel /számítógépes adatátvitelhez - töltéshez/

- Hálózati adapter

- Üzembehelyezési útmutató, Biztonsági előírások, Garanciajegy

A készüléket a Gsmart Magyarország biztosította számunkra, s ezúton Köszönjük nekik. A telefont az alábbi linken lehet megvásárolni 72.430 Ft-ért.