powered by www.bluechip.hu

Hatvanszor gyorsabb az Ericsson 5G technológiája az LTE hálózatnál

Kínában már korábban is próbálgatták, de ez az Ericsson ért el áttörést

by Blake Dashed
2014. July 08. 14:42
Az 5G megvalósítása a kereskedelmi mobilhálózatokban 2020-ra várható, de az Ericsson már most elérte az 5 Gbit/s sebességet a vállalat szabványosítás előtt álló 5G technológiájának élő, vezeték nélküli bemutatóján.
Ez a sebesség 60-szor gyorsabb, mint a leggyorsabb kereskedelmi forgalomban működő amerikai LTE hálózat maximális letöltési sebessége, 250-szer gyorsabb ugyanennek a hálózatnak az átlagos letöltési sebességénél, és 5-ször gyorsabb, mint a leggyorsabb száloptikás internetcsatlakozás, mely a háztartásokban vagy akár egy mobiltelefonnal is elérhető.

Ezzel a sebességgel többé már nem az a kérdés, hogy mennyi idő alatt nézhető meg egy videó – ez másodpercek kérdése – hanem hogy mit jelent ez az iparban, a társadalomban és a mindennapi életben: például több és jobb hálózatba kapcsolt gépjárművet a biztonságosabb utakon; okosabb okoshálózatokat; veszélyes környezetekben távolról, valós idejű HD videofeed segítségével irányított nehézgépeket, és így tovább. Ha a 4G-vel bárki csatlakozhat, akkor az 5G-vel bármi csatlakozhat.

A bemutatót az Ericsson laborjában tartották, a svédországi Kistában. Az Ericsson 2014-es mobilitási jelentése átfogó pillanatképet ad az 5G előtti mobilvilágról, és előre vetíti az 5G iránti kereslet hajtóerejét. A jelentés a mobil adatforgalom tízszeres növekedését jósolja 2013 és 2019 között, és az aktív cellás M2M eszközök számának három–négyszeres növekedését jelzi 2019-re. Az előre láthatólag 2020-ra kereskedelmi forgalomba is bevezetett technológia tehát nélkülözhetetlen lesz a növekvő hálózati igények kielégítéséhez.

via MTI