powered by www.bluechip.hu

Fényképezőgépek legjei

A világ egyik legrangosabb online szakmai magazinjának olvasói szavaztak a tavalyi év legjobbjaira.

by Blake Dashed
2014. January 20. 15:15
A Digital Photography Review az egyik legelismertebb online fotós szaklap, ami évente megrendezi amatőr és profi olvasói számára a nagy szavazást. Most sem volt ez másképp, így megtudhatjuk, hogy a különböző kategóriákban ki a 2013-as év királya.
Prémium kompakt fényképezőgépek

                     

A 2013-as év kicsit felbolygatta az eddig sokak által csak „olyan kattintgatós”, meg „mobiltelefon helyett” titulusokkal illetett kategóriát. Egyre jobb és nagyobb szenzorokat pakltak a gyártók a gépekbe, minőségi optikákkal, így (bár ez az árakon is vastagon meglátszik) már senki sem nevet, amikor apró, kártyapakli méretű gépekkel „pózolnak” úgy fotósok, mintha a legkomolyabb tükörreflexes masina lenne a kezükben.
Az év legjobb kompakt gépe pedig egy igazán csinos, kissé retro formatervű gépe, a Fujifilm X100S. A Fuji eddig sem volt ismeretlen a kompakt gépek között, de az X100S. A komoly APS-C szenzor, a remek hibrid autofókusz rendszer és a villámgyors működés egy dolog, de az X100S képminősége is kiváló, nem véletlenül választották sokan a DP Review olvasói közül is ezt a masinát.
A teljes lista itt olvasható...

Prémium kompakt zoom fényképezőgépek



A fenti kategóriát pár éve megfejelték egy igazán fontos funkcióval, úgy, hogy a minőségi belsőt megtartották: némely modellnél egészen elképesztő zoomtartományt préseltek az apró házakba. Nem ritka a 10x zoom, ami jó szenzorral és remek optikákkal párosítva a világ utazóinak remek társává faragta ezeket a kompakt gépeket.
A Sony 2013-ban aratott, hiszen az első két hely az övék, ráadásul a két helyezettet szoros rokoni szálak kötik össze. A második gép, az RX10 ugyan pont nem a kártyapakli méretű kompaktok közé tartozik, de a 20,2 MP-es szenzor mellé egy majdnem 9x optokai zoomot biztosító Carl Zeiss „kályhacsövet” kapott. Ám az év legjobb zoom kompaktja az általunk is nagyra tartott Sony DSC-RX100II. Az előd RX100-hoz képest pont annyit javított a Sony, hogy érdemes legyen váltani a régi RX100 tulajoknak, de még mindig elképesztő, hogy milyen komoly funkcionalitást sikerült a Sony mérnökeinek egy ilyen apró készülékházba pakolniuk. A dönthető LCD kijelző fontos újítás, de remek játékteret nyújt az is, hogy okostelefonról anélkül készíthetünk képeket, hogy a géphez nyúlnánk, köszönhetően a beépített WiFi technlógiának. És természetesen a képminőség is kiemelkedő, hiszen anélkül semmit sem érne a sok extra funkció.
A teljes lista itt érhető el...

Cserélhető objektíves kompaktok



A MILC-ek aránylag új jövevények a fotózás világában, de pár év alatt amatőrök és profik kedvencei lettek a kis méretű, de az adott fotós szituációhoz megfelelő objektív lehetőségét kínáló cserélhető objektíves kompaktok. A MILC-ek már induláskor is a komolyabb belsőről és funkcionalitásról szóltak, a hobbi- és félprofi fotósokat megcélozva, de mostanra már-már a klasszikus, belépő szintű DSLR gépekre is „veszélyes” masinák születtek.
Ilyen a szavazás győztese is, az Olympus OM-D E-M1, ami kiemelkedő JPEG képminőségével, remek felépítésével és színhelyességével toronymagasan verte a mezőnyt az oldal látogatóinak stavazatai alapján.
A teljes lista itt található...

A tükrösök és tükör nélküli profik



A nagyvadak közötti verseny talán a gyártók és iparági szereplők között a legfontosabb, hiszen itt találhatók a milliós presztízs gépek és a professzionális, munkára használatos zászlóshajók. Aki itt nyer, az bizony ki fogja plakátolni a gépei mellé minden fórumon, hogy bizony az aegyik legkomolyabb fotós oldal több ezer olvasói szavazata alapján az ő terméke a legjobb. És bár a legtöbb olvasó valószínűleg Canon, vagy Nikon győzelemre szavazott volna, ám 2013 legjobb komoly fotógépe a Pentax K-3. Ez azért meglepő, mert gyakorlatilag egy DSLR szinten olcsó gépről van szó, ami ráadásul még csak nem is Full Frame szenzoros, mégis a kiemelkedő képminőség, a robusztus, időjárásálló kivitel és a remek funkciók és használhatóság messze a konkurencia fölé helyezi a DP Review olvasók szerint a Pentax K-3-at.
A tükrösök listája itt található...

Forrás: DPR