powered by www.bluechip.hu

Need for Speed Rivals Teszt

Új év, új Need for Speed: Itt a Rivals

by Blake Dashed
2013. December 05. 10:00
Nagyon nehéz volt szavakba önteni az új NFS alkotást, de több óra játékidő után sikerült. Lássuk hát, mit kapunk a pénzünkért.
Az Electronic Arts nem teketóriázik, ha olyan sorozatról van szó, ami évről-évre hozza a biztosnak vélt bevételt. Ilyen a Need For Speed széria is, mely már keresztül-kasul vándorolt mindenféle belsős és külsős fejlesztőn, majd kikötött az újonnan alapított Ghost Games-nél, hogy a Need For Speed Rivals képében manifesztálódjon a legújabb epizód, amely immáron nem szól másról, mint a kőkemény rivalizálásról.



Miről ismerhető fel egy Need For Speed, ha nem a féktelen száguldozásról, adrenalin pumpáló üldözésekről, minél látványosabb megvalósításról és az adott év legismertebb zenéiről? Mindezek összessége most is jelen van, azonban az eddigi alapkoncepció, az arcade autóverseny, egy új alapra lett helyezve, a már említett rivalizálásra. A Need For Speed Rivals két szálon futó cselekménye két különböző játéklehetőséget kínál számunkra, mely egyben alapjait is szolgáltatja a vetélkedésnek. Ezek egyikében a klasszikus utcai versenyző életét ismerhetjük meg, míg a második opció a rend éber őrének szerepköre, aki csak arra vár, hogy felkapcsolt szirénával letoljon minél több versenyzőt Redview útjairól a roncstelepre.



Az előző Need for Speed epizódokkal több probléma is volt. Eltűnt belőle a varázs, ami meghatározza az NFS játékok definícióját. Sok vita alakult ki a múltban, hogy az autók kezelése mennyire irreleváns és bosszantó. Persze elfelejtik, hogy az NFS SOHA nem egy szimulátor volt, hanem egy Arcade játék. Az elsődleges célja a szórakoztatás. A Rivals minden pillanatban mosolyt fog csalni az arcunkra. Az ember úgy érezheti, hogy visszakap egy kis szeletet a mindenki által imádott Need for Speed: Most Wanted 2005-ös szériából.



A recept készen van, de vajon működik? Működik bizony. Van egy hatalmas térképünk, ahol feladatok, kihívások tömkelege vár ránk. Ezeket teljesítenünk kell, hogy új járművet, festést és kiegészítőket kapjunk az adott járgányunkhoz. A Need For Speed Rivals szépsége pedig éppen abban rejlik, hogy nem csak a mesterséges intelligenciával kell megküzdenünk, hanem a többi hús-vér játékossal is. Lehet, hogy éppen egy Hot Pursuit versenyben próbálunk meglépni az üldöző rendőrautók elől, amikor is egy arra járó online játékos, aki éppen rendőrként játszik, gond nélkül bekapcsolódhat az üldözésbe szirénájának felkapcsolásával, de történhet mindez fordítva is, mikor mi próbáljuk lenyomni barátunkat és megakadályozni, hogy garázdálkodjon Redview útjain.


A legnagyobb élményfaktor talán ebben rejlik, hogy miközben a rendőrök loholnak utánunk (nem Wartburggal jönnek), bármikor kihívhatunk egy gépet, de akár egy másik játékost is egy kis pajzánkodásra. Ekkor indul be igazán a törés és zúzás, hiszen amíg mi a versennyel és a kihívott féllel vagyunk elfoglalva, addig a rendőrök próbálnak minket megállítani valamilyen úton módon. 



Mindehhez járul még hozzá az úgynevezett „Pursuit Tech”, azok a különböző eszközök, melyek arra a célra lettek kitalálva, hogy borsot törjünk velük a többi versenyző orra alá, vagy éppen az ellentettjét megvalósítva mi legyünk egy ilyen támadásnak az áldozata. A lehetőségek tárháza nem végtelen, de több szintű erősséggel állnak rendelkezésünkre olyan finomságok, mint EMP, ideiglenesen aktív elektromos védőpajzs, vagy akár olyan turbó, mely nagyon hasznos, ha már rajtunk vannak a rendőrök. Természetesen ezek az eszközök, illetve a rendőrség számára hasznos verziók a törvény oldalán is elérhetőek, így mindkét fél fel lett vértezve, hogy a lehető legjobb csatákat vívják meg egymással. A Turbo is megmaradt a Hot Pursuit-ből ami akkora siker volt a rajongók szemébe. Itt is nagy élményt biztosít és a segítségével pillanatok alatt bárkit félrelökhetünk az útból. Itt azért érdemes megemlíteni azt az aprócska tényt, hogy nem igazán irányítható az autó amíg a Turbó hajt minket előre. (Pár bokros élmény tapasztalat.)



Ezen csaták során sok múlna a vezetési tudásunkon is, ha nem egy árkád autóverseny lenne a Need For Speed Rivals. Ennek okán ne várjon el senki élethű szimulációt, mondhatni igazi „kőkemény” árkád vezetési modellt kapunk, ahol még 200-nál is driftelhetünk a havas úton, és nem kell attól tartanunk, hogy a több száz lóerős autócsoda feneke megindul az út széle felé. Ahogy korábban írtam, itt a szórakozás és az önfeledt kikapcsolódás a lényeg. Aki élethű vezetési élményre vágyik, menjen le a Duna partra az autójával, vagy vegyen egy szimulátort. Mert itt ezt nem fogja megkapni, de a mosoly és az öröm kárpótol mindenért.  Igazán jó vétel így karácsony előtt és nagy örömmel tölt el minket, hogy végre azt kapjuk az NFS-től amit régen kaptunk. Szórakozás, kikapcsolódás, ökörködés a haverokkal. Abszolút vétel.

Az játékban szereplő autók listája ITT található. Bízunk benne, hogy később DLC formájában ez majd bővülni fog.

Gépigény:

MINIMUM Rendszerigény:
OS: Windows XP, Windows Vista (SP2), Windows 7
CPU: Intel 2.4 GHz Core 2 Duo, AMD 2.6 GHz Athlon X2
RAM: 4 GB
HARD DRIVE: Legalább 30 GB szabad hely
VIDEO: AMD Radeon 3870 512Mb vagy jobb, NVIDIA GeForce 8800 GT 512 Mb vagy jobb, IntelHD 4000 integrált 512Mb vagy jobb
DIRECTX: DirectX 10.1 kompatibilis
ONLINE CONNECTION REQUIREMENTS: 512 Kbps vagy gyorsabb internet sebesség

AJÁNLOTT Gépigény:
OS: Windows XP, Windows Vista (SP2), Windows 7 (Recommended is Windows 8 64-bit)
CPU: Intel Quad Core CPU, AMD Duo Core CPU
RAM: 8 GB
HARD DRIVE: Legalább 30 GB szabad hely
VIDEO: AMD Radeon 7870 3Gb vagy jobb, NVIDIA GeForce GT660 3Gb vagy jobb
DIRECTX: DirectX 11 kompatibilis
ONLINE CONNECTION REQUIREMENTS: 512 Kbps vagy gyorsabb internet sebesség

Hivatalos Soundtrack (OST):

Bastille - Pompeii (Kat Krazy Remix)
Binary - Dynamo
Brick + Mortar - Bangs
Brick + Mortar - Locked In A Cage
Chris Lake - Goodbye
Cole Plante feat. Perry Farrell - Here We Go Now
Cole Plante feat. Cameron - The Public Howling
Congorock And Nom De Strip - Minerals
Destroid - Put It Down
Feed Me - Rat Trap
Fenech-Soler - Magnetic
Flux Pavilion - Steve French feat. Steve Aoki
Garmiani - Rumble
Gary Numan - I Am Dust
Haezer - Troublemaker feat. Tumi
Helmut Kraft & Miss Brown - Manoir II (Wraith Mix)
Helmut Kraft & Miss Brown - Veyron 1001
Helmut Kraft & Miss Brown - Clichy
Hyper - Live Forever feat. Shirt
I Am Legion - Make Those Move
K.Flay feat. Danny Brown - Hail Mary 
Knife Party - EDM Death Machine
Linkin Park - Castle of Glass (M. Shinoda Remix)
Madeon - Technicolor (Club Extended)
Manufactured Superstars - Angry Panda
Mystery Skulls - Paralyzed
RDGLDGRN - Double Dutch
RDGLDGRN - Lootin' In London feat. Angel Haze
The Bloody Beetroots & Junior - Albion
The Naked And Famous - Bright Lights
The Qemists - No More
Walking Def - Let Me Show You feat. Virus Syndicate
X Ambassadors - Love Songs Drug Songs
X Ambassadors - Shining

Vásárlás, beszerzés:

PC-re 9320 Ft - Vásárlás
PS3-ra 12.520 Ft - Vásárlás
Xbox 360-ra 12.520 Ft - Vásárlás

A játékot PC-n teszteltük. A játékot a Bluechip biztosította részünkre. Köszönjük.